Etikettarkiv för säkerhet

Äntligen har kryptering blivit både självklart och enkelt

Let’s Encrypt! I decennier har jag predikat om vikten av att använda kryptering och att man bör använda Transport Layer Security, TLS för att kryptera trafik till och från bland annat webb- och mejlservrar. Äntligen verkar det som om det börjar hända, att kryptering nu är var mans egendom. Ett allmänt bruk av kryptering kan motverka brottslighet, eftersom det praktiskt taget omöjliggör förfalskningar, bedrägerier, industrispionage och liknande.

Läs mer

Historisk nyckelrullning i rotzonen för internet

Säkrare internet För första gången sedan rotzonen för internet signerades med DNSSEC i juni 2010 kommer ICANN att byta ut nyckelsigneringsnyckeln. Inte för att det finns någon osäkerhet med nuvarande nyckel, mest för att öva på rutinerna så att alla vet hur det går till om det skulle behöva göras mer akut. För de som driver namnservrar åt någon annan och för de som utvecklar programvaror där man använder sig av DNS är det viktigt att känna till och hålla koll på.

Läs mer

AI kan både hota och stötta den personliga integriteten

Artificiell intelligens Det sägs att 2017 kommer att bli året då artificiell intelligens, eller AI, får sitt genombrott. Trendspanarna säger att många verksamheter kan skörda stora vinster, men definitionerna är inte solklara vad AI är. Man måste först tränga igenom en tjock dimma av hype för att identifiera vad det värdet består i, och det kan vara nog så svårt.

Läs mer

Skydda dig mot ID-kapningar

Fastna inte på kroken. Den 1 oktober startade den europeiska informationssäkerhetsmånaden (European Cyber Security Month). Det är en årligen återkommande kampanj för att höja medvetandet om informationssäkerhet. I Sverige arrangeras kampanjen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisens Nationella bedrägericenter (NBC) och temat för året är id-kapning, ett kraftigt växande problem.

Läs mer

Användaren är den svagaste länken

Social ingenjörskonst. Att arbeta med informationssäkerhet är omväxlande. Angriparna kommer från många olika håll, med riktade attacker, automatiserade botnät och massiva spamutskick som skickligt invaggar mottagaren i övertygelsen om att de måste agera som en god användare och lämna ifrån sig vad det nu är man förväntas lämna ifrån sig av känslig information som affärshemligheter, kreditkortsnummer eller inloggningsuppgifter.

Läs mer