Etikettarkiv för NSA

EU sätter ner foten mot avlyssning – igen

Kommer stötas och blötas i många vändor. År 2000 förhandlade EU-kommissionen fram ett avtal med USA. All persondata som skickades från länder i Europa över Atlanten till USA skulle ha samma lagliga skydd som om det vore inom EU. Om amerikanska företag levde upp till sju principer kunde de ansluta till avtalet och fritt skicka data från Europa till USA. EU-kommissionen hade dock slutit ett avtal som inte var förenligt med EU:s lagstiftning. Här om dagen kom så ett beslut från EU-domstolen: Safe Harbor ogiltigförklaras eftersom de personuppgifter som skickas till USA inte skyddas från amerikansk underrättelsetjänst.

Läs mer

En heldag på Internetdagarna om massövervakning

Ökad övervakning oroar. I fredags skickade IIS in sitt svar på Sten Heckschers utredning av den svenska datalagringen (Datalagring och integritet SOU 2015:31). Den nuvarande lagen gäller internetoperatörer, och vilken information som de lagrar om sina kunder, deras aktiviteter på nätet, och hur lagvårdande myndigheter ska kunna begära ut den här informationen från operatörerna.

Läs mer

Krypteringstrend bra för det fria nätet

Nu nästan två år efter Snowdens avslöjanden kan vi tydligt se de effekter han haft på ett höjt säkerhetsmedvetande. På plats 12 i min lista över förra årets internethändelser skrev jag att nätet börjar krypteras. Och så är det verkligen. Men i väldigt många fall ser jag att kryptografi används som någon form av älvstoft ("pixie dust") som man kan sprida över en produkt för att göra den säker.

Läs mer