Etikettarkiv för nätneutralitet

Smart PR av Telia eller intrång i nätneutraliteten?

Innehåll på lika villkor. Mobiloperatören Tre var först ut när man erbjöd fri musikstreaming förra året, och fick kritik för att man äventyrade nätneutraliteten. Nu lanserar Telia gratissurf till de stora sociala nätverken som Facebook och Instagram. Hur stor makt ska våra internetleverantör egentligen ha när det kommer till att kontrollera informationsflödet över internet?

Läs mer

Amerikanska PTS har valt sida – internet vann

I en rafflande omröstning i FCC, den amerikanska motsvarigheten till vår Post- och Telestyrelse, blev det i natt klart att statens syn på internet ”uppgraderas” till att vara en ”infrastruktur av allmänintresse”, vilket innebär att staten ska ha rätt att stifta lagar och regler kring trafiken på nätet. Detta har av många ansetts vara den enskilt viktigaste striden om nätneutralitet som avgörs, och jag ska försöka förklara varför.

Läs mer

Nya nätneutralitetsmätningar visar att få operatörer filtrerar

Nätneutralitet. Vi på .SE försöker genom IP-mätningar se om det förekommer någon form av blockering eller prioritering av trafik mellan kunder och leverantörer i Sverige – och hur den i så fall går till. Det här har vi gjort ett antal år nu och resultaten har i stort varit positiva för kunder; det är inte så förfärligt mycket som pågår. Vår senaste rapport stärker den bilden.

Läs mer