Etikettarkiv för lösenord

Låt oss bena ut det här med lösenord en gång till

Skydd och användbarhet. Lösenordshelvetet. Så kallade de det på SVT Godmorgon när vi skulle prata om lösenord och om den funktion som SVT lanserade häromdagen. I den kan svenska internetanvändare testa om deras e-postadress funnits med i någon av de senaste årens många lösenordsläckor. (Vilket i och för sig inte behöver betyda att man har blivit hackad, men det är en annan historia.) Låt oss bena ut det här med lösenord en gång till.

Läs mer

Användaren är den svagaste länken

marionettes_800

Social ingenjörskonst. Att arbeta med informationssäkerhet är omväxlande. Angriparna kommer från många olika håll, med riktade attacker, automatiserade botnät och massiva spamutskick som skickligt invaggar mottagaren i övertygelsen om att de måste agera som en god användare och lämna ifrån sig vad det nu är man förväntas lämna ifrån sig av känslig information som affärshemligheter, kreditkortsnummer eller inloggningsuppgifter.

Läs mer

Bli inte överraskad om du tvingas byta lösenord

password

Svenskar lika goda kålsupare som alla andra. Förra helgen hackades flera av Facebooks grundare Mark Zuckerbergs konton i sociala media-tjänster på grund av att han återanvänt samma lösenord på flera ställen för inloggning. Nu kan du snart komma att få en uppmaning från Facebook där du ombeds eller rentav tvingas byta ditt lösenord av samma anledning – den senaste tidens dataläckor från riktigt stora webbaserade tjänster kan ha exponerat användarnas inloggningsdata – inklusive dina.

Läs mer

Lösenord – vad är de egentligen bra för?

keylock_hanglas

Miljontals människor använder internettjänster varje dag och det är fundamentalt viktigt att tjänsterna både kan hålla reda på vilka som är deras användare och förhindra att användare kan komma åt någonting annat än sin egen information. För det behövs det något sätt att unikt identifiera varje individ och det helst på ett sätt som effektivt sätter stopp för varje försök att uppträda i någon annan användares namn. Dessa båda mekanismer kallas för identifiering och autentisering och har varit en svår nöt att knäcka så länge jag kan minnas.

Läs mer