Etikettarkiv för kryptering

Äntligen har kryptering blivit både självklart och enkelt

Let’s Encrypt! I decennier har jag predikat om vikten av att använda kryptering och att man bör använda Transport Layer Security, TLS för att kryptera trafik till och från bland annat webb- och mejlservrar. Äntligen verkar det som om det börjar hända, att kryptering nu är var mans egendom. Ett allmänt bruk av kryptering kan motverka brottslighet, eftersom det praktiskt taget omöjliggör förfalskningar, bedrägerier, industrispionage och liknande.

Läs mer

EU sätter ner foten mot avlyssning – igen

Kommer stötas och blötas i många vändor. År 2000 förhandlade EU-kommissionen fram ett avtal med USA. All persondata som skickades från länder i Europa över Atlanten till USA skulle ha samma lagliga skydd som om det vore inom EU. Om amerikanska företag levde upp till sju principer kunde de ansluta till avtalet och fritt skicka data från Europa till USA. EU-kommissionen hade dock slutit ett avtal som inte var förenligt med EU:s lagstiftning. Här om dagen kom så ett beslut från EU-domstolen: Safe Harbor ogiltigförklaras eftersom de personuppgifter som skickas till USA inte skyddas från amerikansk underrättelsetjänst.

Läs mer

Krypteringstrend bra för det fria nätet

Nu nästan två år efter Snowdens avslöjanden kan vi tydligt se de effekter han haft på ett höjt säkerhetsmedvetande. På plats 12 i min lista över förra årets internethändelser skrev jag att nätet börjar krypteras. Och så är det verkligen. Men i väldigt många fall ser jag att kryptografi används som någon form av älvstoft ("pixie dust") som man kan sprida över en produkt för att göra den säker.

Läs mer

Lösenord – vad är de egentligen bra för?

Miljontals människor använder internettjänster varje dag och det är fundamentalt viktigt att tjänsterna både kan hålla reda på vilka som är deras användare och förhindra att användare kan komma åt någonting annat än sin egen information. För det behövs det något sätt att unikt identifiera varje individ och det helst på ett sätt som effektivt sätter stopp för varje försök att uppträda i någon annan användares namn. Dessa båda mekanismer kallas för identifiering och autentisering och har varit en svår nöt att knäcka så länge jag kan minnas.

Läs mer