Etikettarkiv för internet i skolan

Lösningen på skolans problem stavas inte bara IT

I många skolor finns i dag datorer till varje elev, men det räckte uppenbarligen inte med att bära ut maskinerna för att skolvardagen skulle bli digital på riktigt. Skolchefer och andra står handfallna och funderar på vad de ska göra nu. När vi startade vår skoltävling Webbstjärnan gjorde vi lite samma tankevurpa. Vis av erfarenhet tänkte jag dela med mig av vårt framgångsrecept.

Läs mer

Fokusera på de goda exemplen i stället för problemen

En utmaning. I de flesta sammanhang där det pratas om teknik i skolan ligger fokus på problem. Skolan gör inte – men skolan borde, lärare/pedagoger kan inte, gör inte, saknar kompetens… och så vidare. I mångt och mycket tycker jag att det blir samma sak i den senaste diskussionen kring att programmering borde bli ett självklart obligatoriskt ämne på schemat, ett språk som alla elever lär sig och får tillgång till.

Läs mer

Programmering som skolämne är fel väg att gå

Det har plötsligt blivit väldigt populärt att prata om att programmering borde vara ett obligatoriskt ämne i grundskolan i Sverige. Sajten ”Framtidens språk” som mest verkar vara en marknadsföringskampanj från Academedia-ägda ”IT-gymnasiet” skriver att Sverige riskerar att halka efter i utvecklingen om inte programmering införs för alla barn i grundskolan, och uppmanar besökare att mejla utbildningsminister Jan Björklund. Det här ser ju vid första anblicken väldigt lovvärt och dessutom smart ut. Klart att våra ungar ska få lära sig att programmera i skolan, det är ju framtiden!

Läs mer