Etikettarkiv för integritet

Delade meningar om personlig integritet

Hur används insamlad information? Insight Intelligence har för tredje året i rad genomfört en riksomfattande attitydundersökning som handlar om personlig integritet och hur svenska folket ser på att dela med sig av privat information digitalt. Undersökningen har genomförts i samarbete med Advokatfirman Lindahl, Sveriges kommuner och Landsting, Cybercom Group och IAB Sverige. Resultatet visar definitivt på att det finns delade meningar.

Läs mer

AI kan både hota och stötta den personliga integriteten

Artificiell intelligens Det sägs att 2017 kommer att bli året då artificiell intelligens, eller AI, får sitt genombrott. Trendspanarna säger att många verksamheter kan skörda stora vinster, men definitionerna är inte solklara vad AI är. Man måste först tränga igenom en tjock dimma av hype för att identifiera vad det värdet består i, och det kan vara nog så svårt.

Läs mer

Surfa som Snowden med Tails

Dags för nytt guidesläpp! Det är svårt att vara anonym på nätet. Vart vi än vandrar lämnar vi som bekant spår efter oss i form av ip-adresser och cookies. I Internetguiden Kom igång med Tor! visade vi hur anonymiseringsverktyget skjuter runt dig mellan servrar över hela världen och sopar igen spåren så att ingen kan följa dig hem till din verkliga adress. Nu släpper vi en ny guide i vår serie om integritet: Kom igång med Tails! 

Läs mer

EU sätter ner foten mot avlyssning – igen

Kommer stötas och blötas i många vändor. År 2000 förhandlade EU-kommissionen fram ett avtal med USA. All persondata som skickades från länder i Europa över Atlanten till USA skulle ha samma lagliga skydd som om det vore inom EU. Om amerikanska företag levde upp till sju principer kunde de ansluta till avtalet och fritt skicka data från Europa till USA. EU-kommissionen hade dock slutit ett avtal som inte var förenligt med EU:s lagstiftning. Här om dagen kom så ett beslut från EU-domstolen: Safe Harbor ogiltigförklaras eftersom de personuppgifter som skickas till USA inte skyddas från amerikansk underrättelsetjänst.

Läs mer

En heldag på Internetdagarna om massövervakning

Ökad övervakning oroar. I fredags skickade IIS in sitt svar på Sten Heckschers utredning av den svenska datalagringen (Datalagring och integritet SOU 2015:31). Den nuvarande lagen gäller internetoperatörer, och vilken information som de lagrar om sina kunder, deras aktiviteter på nätet, och hur lagvårdande myndigheter ska kunna begära ut den här informationen från operatörerna.

Läs mer