Etikettarkiv för FN

EU vill vrida kontrollen över internetinfrastrukturen ur händerna på amerikanska staten

Styrningen av internet. Förra veckan gick EU ut med att de vill att den så kallade IANA-funktionen ska flyttas, något som skulle innebära att den amerikanska regeringen skulle tappa de sista formella mekanismerna av inflytande över internetinfrastrukturens mittpunkt. Att EU nu till synes går emot USA på detta område är ganska oväntat och hade varit helt omöjligt innan Edward Snowdens avslöjanden förra året.

Läs mer

Årets största internethändelser 2012

Filmtjänster och DDos-attacker Varje gång jag sammanställer en årslista visar det sig att jag egentligen bara kommer ihåg vad som hänt under de senaste två månaderna, så även denna gång. Tur att det går enkelt att fräscha upp minnet med hjälp av internet! Den här gången tänkte jag lyfta fram mer generella trender som jag tycker visat sig särskilt starka i år. Mina damer och herrar, här är årets internethändelser 2012:

Läs mer

Vargen kommer, vargen kommer!

Det här med nya toppdomäner har nu varit på tapeten i många år. I teorin är det relativt lätt att tekniskt införa dem. Halsbrytande förenklat fyller man på några namn i rotzonen, och vips så fortplantar sig de nya toppdomänerna inom några dygn och blir användbara i hela världen. Trots det har det nu gått flera år sedan frågan började diskuteras. Hur kunde något så enkelt bli så komplicerat? Varför händer inget?

Läs mer