Etikettarkiv för DNSSEC

Historisk nyckelrullning i rotzonen för internet

Säkrare internet För första gången sedan rotzonen för internet signerades med DNSSEC i juni 2010 kommer ICANN att byta ut nyckelsigneringsnyckeln. Inte för att det finns någon osäkerhet med nuvarande nyckel, mest för att öva på rutinerna så att alla vet hur det går till om det skulle behöva göras mer akut. För de som driver namnservrar åt någon annan och för de som utvecklar programvaror där man använder sig av DNS är det viktigt att känna till och hålla koll på.

Läs mer

Lyssna inte på irrläror om DNSSEC – lär er i stället hur det fungerar!

Signera dina domäner. Jag läste på Serverfault om en person som övervägde att signera sin zon i DNS med DNSSEC. Hen konstaterade att zonen, aktuell registrar och dns-servrar alla hade stöd för det. Hurra tänkte jag! Men sedan konstaterar hen att leverantören av sekundär namnservertjänst för zonen INTE stödjer DNSSEC, enligt min uppfattning på de mest oklara grunder.

Läs mer

Tio år med säkrare DNS!

Tålamod är en dygd. Idag för 10 år sedan och med 300 000 domäner i zonfilen så införde vi DNSSEC i .se. Det var slutet på en ganska lång resa, eller i alla fall första etappen. Den första svenska workshopen för att testa den nya funktionen enligt specifikationerna från Internet Engineering Task Force arrangerades 1999. Då var jag fortfarande anställd på IT-kommissionens sekretariat, och standarden långt ifrån färdig skulle det visa sig. Vår ambition var att förändra världen, åtminstone den värld som fanns på internet.

Läs mer

Snowden-affären skördar nya offer

VPN-tjänst stängs. CryptoSeal, en verksamhet som levererar VPN-tjänster, har lagt ner den VPN-tjänst som riktade sig till konsumenterna – CryptoSeal Privacy. Företaget säger att de har utplånat sina kryptonycklar. Detta hände när jag förra veckan var på plats i Culpeper för ytterligare en nyckelceremoni för DNSSEC i rotzonen och jag kan konstatera att den pågående Snowden-affären påverkar även vår värld.

Läs mer