En del av svensk internethistoria försvinner för alltid

En epok går i graven. Det handlar om Swipnet, Sveriges första kommersiella internetleverantör, som sålde abonnemang till privatpersoner och små företag.

Nyligen fick alla hemsidor som fortfarande finns kvar på webben under adressen swipnet.se en liten varningsskylt som lägger sig överst när man besöker dem: Tjänsten upphör! Efter 23 år på nätet och nästan lika många år på webben kommer alltså en stor mängd gamla svenska webbsidor att försvinna när Tele2 lägger ner tjänsten.

Tidsmaskin

Det här skulle kanske inte vara så spännande eller uppseendeväckande om det inte vore för att det är som att kliva in i en tidsmaskin att besöka gamla Swipnetsidor. När webben var ung på 90-talet var det många av oss entusiaster som ägnade långa kvällar och nätter åt att koda den snyggaste hemsidan i landet. Med tiden har dock både webbtekniken och smaken ändrats, så idag känns det inte riktigt lika modernt när man surfar runt bland dem. Faktum är att det är en fullständig orgie i riktigt härlig gammal webbdesign.

Gamla exempel

lottis_webEller vad sägs om Tony Carlssons hemsida, skapad 1996, som stolt berättar: ”Jag är en viking från Sverige. Men jag har också mexikanskt blod i mig. Jag tror nämligen att den mexikanska guden Quetzalcóatl var en viking. Vad tror du?

Eller Ewas hemsida, som har fått massor av ”awards” vilket var poppis för länge sen på webben.

 

Husdjur och design

fannys_hundhemsidaFör länge sen var det också väldigt vanligt att husdjur hade egna hemsidor. Hunden Fannys hemsida berättar i detalj om hennes uppväxt på 90-talet. Fanny kanske inte längre finns bland oss, men hennes liv på webben har inte upphört förrän nu när Tele2 stänger hemsidan.

Du kanske behöver hjälp att göra webbdesign? På Swipnet hittar du ArtWebb som kan hjälpa dig så att ditt företag inte behöver ”släpa efter utan att vara intakt med era produkter på mediafronten”. Sin egen design har man troligen inte uppdaterat sen 90-talet när sidan övergavs.

Digitalt kulturarv

artwebbDen här typen av material skulle troligen framtida folklivsforskare att gråta blod över att vi lät gå förlorad för alltid, men jag hoppas att det mesta finns arkiverat någonstans, och att vi snart blir bättre på att förvalta vårt digitala kulturarv med gemensamma resurser.

Enligt Google finns det över 200 000 sidor indexerade från swipnet.se – en formlig skatt av svensk webbhistoria som snart försvinner för alltid. Gör som jag, och använd en specialsökning på Google för att hitta guldkornen bland hemsidorna, innan det är för sent.

Mer info:

Google Custom Search Engine för Swipnet.

InternetWorld har också skrivit om nedläggningen.

Etiketter: , ,

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Jörgen Nilsson 22 augusti 2014, kl 15.44

  Jag lyckas inte få specialsökningen att fungera, får inga resultat. Är det sökningen eller jag som gör fel? Söker man istället på tex ”katt site:swipnet.se” hittar man hur mycket som helst.

  Svara
 • Jonas Nordström 22 augusti 2014, kl 16.17

  Jag kommer att sakna Peters internet.

  Svara
 • Victor 22 augusti 2014, kl 17.00

  Vad tråkigt att alla dessa nostalgiska 90-tals hemsidor nu allt mer börjar försvinna från vårat stora nätverk.
  Man ser verkligen hur hemsidor och kodande har förbättrats under alla dessa år.
  Men som tur är så har vi Internet Archive: Wayback Machine!
  Kollade alla sidorna som ni länkar i detta inlägg och alla gamla hemsidor utan ArtWebb fanns redan arkiverade med fungerande bilder :), så det är nog många swipnet hemsidor som finns bevarade för framtiden ändå.
  http://archive.org/web/

  Svara
 • Ulf Silling 23 augusti 2014, kl 09.13

  Nämen..då försvinner kanske min första epost, som var på mailbox.swipnet.se
  Den fick jag av POJ, då jag var sekreterare o ordförande för Informationsproducentföreningenf för informationstjänster i Sverige, IPF
  Vi var en för de flesta okänd förening under ca 10 år besående av Televerket, Posten, Riksdagen, Bonniers, DAFA, Liber, SAS, Tele2 mfl

  Minns även en dragning jag gjorde för ledningsgruppen på Konsumentverket. Där visade jag div online-tjänster och det nya i USA Internet. Det enda svenska innehållet jag kunde visa var en Volvo-handlare i USA. Sedan dess har det vuxit lite….

  Svara
 • Matias Vangsnes 26 augusti 2014, kl 06.08

  Bra skrivet Måns! Vill rekommendera Archive Teams programvara för att hjälpa till att bevara Swipnet. Att Swipnet försvinner är ett tydligt exempel på hur sårbart vårt digitala kulturarv är.

  Digital arkivering handlar om att bygga broar till framtiden. Våra barnbarn ska med framtidens mjukvaror kunna se och förstå våra texter, bilder, filmer och mjukvaror.
  Alla borde börja arkivera sina webbplatser, inte bara myndigheterna som är skyldiga enligt arkivlagstiftningen. Nu finns inte längre någon ursäkt.

  http://tracker.archiveteam.org/swipnet/

  Svara