Kill all humans, kill all humans.

Jag för min del välkomnar våra nya elektroniska överherrar

Så har det då hänt. Datorerna har tagit över och blivit åtminstone lika smarta som oss människor, om inte smartare. Något som sci-fi-författare världen över har förutspått sedan datorerna uppfanns. Häromdagen påstods det att en dator till slut knäckte Turingtestet – det berömda test där datorer och människor får chatta anonymt med andra människor som ska försöka lista ut om det är en person eller en dator på andra sidan nätet.

Visserligen var internet snabbt ute och förklarade att det knappast kan betraktas som att Turingtestet är avklarat bara för att ett chatscript lyckas lura några människor men oavsett detta lever vi nu i tidsåldern då datorerna börjar kunna agera mänskligt.

ELIZA

Redan på BBS-tiden på 80-talet var det populärt att installera en så kallad ”chatbot”, ELIZA. Den var mycket begränsad och efter att ha blivit lurad av den en gång (ja, jag blev faktiskt det, men inte så länge) var det lätt att känna igen den varje gång man stötte på den efteråt, eftersom den ständigt använde samma fraser. Om du frågade den ”Vad heter Gyllene Tiders största hit?” (jag sa ju att det var på 80-talet) så svarade den kanske ”Berätta mer om ’Gyllene Tiders största hit’”. Du kan själv testa ELIZA på nätet eller varför inte snacka med henne på Twitter?

Turingtestet

Idén bakom Turingtestet är alltså att se om vi kan ge datorerna AI, Artificiell Intelligens, som är tillräckligt god för att mäta sig med en människa. Mannen bakom idén hette Alan Turing och han formulerade tanken redan år 1950. Häromdagen var det exakt 60 år sedan han dog, och på denna dag lyckades alltså en dator för första gången lura mer än 30 procent av människorna i testet. Men vad betyder detta för oss, och för mänskligheten?

Teknologisk singularitet

Enligt ett koncept som kallas ”teknologisk singularitet” så uppstår en explosion av AI när datorernas artificiella intelligens överträffar människans. Det blir nämligen omöjligt för oss att kontrollera datorerna när de är smartare än oss, och de kan sluta göra som vi säger åt dem och i stället ägna all sin datorkraft åt att vidareutveckla sig själva och bygga vidare på sin AI, utan mänskligt bistånd.

För vad ska de med oss till, vi är ju dummare än dem?

Och om vi funderar ännu lite längre fram så hamnar vi i väldigt intressanta tankeexperiment. Varför skulle en dator alls lyssna på vad vi säger om dess intelligens vida överträffar vår? Lika lite som du lyder din hund eller katt därhemma skulle kanske en dator bry sig om vad du säger åt den. Vi kanske blir datorernas husdjur, eller slavar?

Och lika lite som vi bryr oss om råttor, myror eller kackerlackor kanske framtidens datorer kommer att fullständigt strunta i hur vi mår eller om vi ens överlever. Ett scenario som roat och oroat futurister länge nu. I Teminator-filmerna har datorerna helt tagit över och bestämt sig för att utrota mänskligheten i samma ögonblick som de blev medvetna om sig själva. Och det är få som uttrycker något positivt alls om denna framtid när datorerna är smartare än oss.

Robotikens lagar

I Asimovs fantastiska serie böcker om robotar formulerade han ”robotikens lagar”. Genom tre väldigt enkla regler lyckades han redan under 1940-talet formulera ett system som fortfarande anses korrekt. Lagarna lyder, i följande ordning:

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.

2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.

3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

Det här är ju superintressant när man läser science fiction-böcker, men nu börjar vi för första gången tvingas fundera på hur vi ska göra med våra datorer på riktigt.

Googles självkörande bil – snart på en gata nära dig

Google har nyligen berättat att de börjat serietillverka sin första självkörande bil. Detta är alltså en bil utan ratt, utan gas- eller bromspedaler, som styrs helt och hållet av en dator. Väldigt snart kommer dessa bilar att finnas på våra gator, och varför inte – de är helt säkert bättre förare än dig och mig!

En dator blir aldrig berusad och kan inte köra full. En dator blir inte distraherad av Twitter eller mobilsamtal medan den kör, och en dator kan läsa av all trafik runt omkring bilen mycket bättre än människor kan.

”Ska bilen i första hand rädda mitt liv eller en hel buss med människor?”

Men riktigt intressant blir det förstås när datorn tvingas fatta beslut om säkerhet. Om en buss med ett ungdomsfotbollslag råkar svänga in i min fil – ska min bil i första hand rädda mitt liv eller en hel buss med människor? Den typen av beslut måste programmeras in i förhand, och hur vi programmerar dem kommer att avgöra människors förtroende för och tilltro till de självkörande bilarna åtminstone i den första generationen. Bilens dator kommer att ha ditt liv i sina händer, och det gäller att vi tänkt till när vi programmerat den – men vem vet hur datorn kommer att resonera när den är mycket smartare än oss och inte längre behöver vår hjälp att sätta upp dessa regler?

En trogen tjänare

Nu har en dator för första gången lyckats lura över 30 procent av människorna att den är mänsklig och inte en dator. Snart är det 50 procent, och sen 100 procent. Och inom min livstid kommer jag att få se och använda datorer som är långt mycket mer intelligent än vad jag är, och i olika situationer tvingas lägga mitt liv i datorns händer.

Med tanke på denna kommande framtid vill jag därför ta tillfället i akt att vara den förste att gratulera datorerna till deras enorma framgångar och erbjuda mina tjänster som mänsklig kontakt, mot att jag slipper bli utrotad. Tack på förhand!

Med vänlig hälsning, er trogne tjänare 7405200374 (Människonamn: Måns Jonasson)

Mer på våra webbar:

Mer på andra webbar:

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , Foto: Tin Robot av John Williams (CC BY-NC-ND 2.0)

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.