Diskussion om framtidens Creative Commons i Warzawa

I helgen var jag på plats på Creative Commons World Summit i Warsawa, som svensk representant för licensen som gör det möjligt att sprida och använda upphovsrättsskyddat material. Alla CC:s nationella representanter var på plats för att diskutera och samla kraft inför det strategiarbete som Creative Commons befinner sig mit uppe i.

Fredagen inleddes med att Creative Commons nytillträdda VD Cathy Casserly pratade om organisationens värden och vision:

 ”Our vision is nothing less than realizing the full potential of the internet — universal access to research and education, full participation in culture — to drive a new era of development, growth, and productivity.”

Om du inte hört talas om Creative Commons tidigare så kan du läsa mer om vad de gör på deras webbsida.

Creative Commons har haft stora framgångar under de tio år som licenssystemet varit verksamt. Till exempel så använder Wikipedia CC för att ge oss möjligheten att fritt kunna bearbeta och sprida Wikipedias innehåll. Under våren valde den arabiska tv-bolaget Aljazeera att använda CC-licenser för att fritt kunna sprida deras nyhetssändningar från den arabiska våren. Och nu har Youtube valt att införa en CC (by)-licens som default när du laddar upp video på sajten. Vi på .SE använder också CC-licenser och alla .SE:s Internetguider är licensierade under CC (by).

Ny licens för mjukvara

Andra framgångar som Cathy nämde var den nya licensen CC(0) vars syfte är att kunna licensiera mjukvara, så att den kan spridas, remixas och bearbetas fritt. Framgångarna har varit många och Creative Commons har vinden i ryggen. Men då resurserna är begränsade kom stora delar av helgen ändå att handla om inom vilka områden som Creative Commons kan göra mest, för att uppnå sin vision. För att göra det behöver CC nå nya grupper och kunskaperna och licenserna behöver spridas.

Framtidsfrågor diskuterades

Under helgen pågick det mängder med sessioner kring olika framtidsfrågor. En var om en ny version av licenserna, en 4.0 version och vad den skulle kunna medföra i förhållande till de olika villkoren. Jag deltog bland annat i en mycket spännande session som diskuterade villkoret icke-kommersiell och hur arbetet inför en ny version av licenserna skulle kunna tydliggöra vad villkoret innebär, och inte innebär. Andra minnesvärda sessioner handlade om hur Creative Commons kan mäta sin framgång och om de juridiska prövningar som gjorts där Creative Commons licenser varit inblandade.

Öppna lärresurser

Men framför allt tog jag del av de sessioner som handlade om utbildning och öppna lärresurser. Och det var väldigt berikande att få diskutera behovet av utbildningsmaterial kring imateriella rättigheter, upphovsrätt och Creative Commons. Att få ta del av andra regioners erfarenheter, och framgångrecept är väldigt nyttigt.  Jag var även deltagare i en panel kring hur skolan kan arbeta med Upphovsrätt och Creative Commons. Det var väldigt kul att  få en möjlighet att berätta om det arbete som lärare och elever gör inom ramen för Webbstjärnan, och hur vi på .SE arbetar för att  sprida kunskaperna om upphovsrätt (till exempel har vi gett ut en guide om detta,) samt visa på möjligheterna som Creative Commons medför. Min bild är att vi i Sverige har kommit en bit på väg och det gör mig extra stolt!

Deltagarna.

 

 

 

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , Foto: CC av Kristina Alexanderson (CC BY-SA 2.0)

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.