Din ålder bestämmer vilka medier du tar del av

Människors ålder är en av de viktigaste förklaringsfaktorerna till vilka medier vi väljer att ta del av. Det visar siffror från Nordicoms Mediebarometer.

Vad är egentligen medelålder? Det beror på. Tittar vi på Sverige befolkning så ligger den på drygt 41 år. Men tittar vi på användarna av olika medier, varierar den mellan 37 och 61 år.

Yngst medelålder har webb-tv tittarna (37 år) och äldst är de som läser kvällstidningen på papper (61 år). Det framgår av den specialbearbetning som Nordicom har gjort av data från Mediebarometrarna 1995-2015.

Morgontidningsläsarna blir äldre

I Nordicoms sammanställning kan man se utvecklingen av medelåldern hos användare av olika medier 1995-2015. Bland annat kan vi läsa att medelåldern har generellt ökat hos morgontidningsläsarna över tid, de senaste 20 åren har den ökat ungefär tio år – från 47 till 56 år.

Nedan hittar du en lista med medelåldern för olika medier. Läs mer i Nordicoms sammanställning, du hittar bland annat en bra sammanfattning av siffrorna i rapporten på sidan 5.

Medie Medelålder bland användare
Tv-tittare (totalt) 50
Text-tx 57
Vanlig tv 51
Webb-tv 37
Radiolyssnare (totalt) 51
Radio, vanlig 59
Radio, digital (podd/webb) 40
Morgontidningar (totalt) 56
Morgontidning, Papper 58
Morgontidning, digital 49
Kvällstidning (totalt) 50
Kvällstidning, papper 61
Kvällstidning, digital 46
Bokläsning (totalt) 45
Pappersbok 45
Ljudbok 48
Tidskrifter 56
Bio 45
Sociala medier 39
Etiketter: , , , , , ,

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.