Digitala konstverk sökes till ny utställning!

Internetfonden finansierar många tekniska projekt men projekt med fokus på konst hör verkligen till de mer ovanliga ansökningarna vi får in. Därför känns det extra kul att kunna berätta om den kommande utställningen Stockholm Showww vi stödjer som fokuserar på just internetkonst!

Digital konst kan definieras som konst skapad med en dator som hjälpmedel. Internetkonst använder helt enkelt internet som distributionsväg. Som konstform innefattar det egentligen allt du kan skapa med hjälp av en dator; bild, ljus, film, 3D, text med mera. Det är som med all konst – bara fantasin som sätter gränserna. Det finns en mängd etablerade konstnärer som skapar digitala verk, för så fort som datorer blev någorlunda lättanvända påbörjades konstnärliga experiment. Nyligen lyckades man till exempel återskapa verk av Andy Warhol som skapades på en Commodore Amiga på åttiotalet.

För den som är sugen på att titta på vad som skapats så kan jag rekommendera att surfa in på Archive of Digital Art  eller Net-art.org.  Om du inte har så bråttom så öppnas 2016 Europas första museum för digital konst  i Zürich, Schweiz. Grundfinansieringen till museet på nästan 1 MSEK kommer från en crowdfunding-kampanj.

Och här hemma i Sverige finansierar Internetfonden utställningen ”Showww Stockholm” och nu efterlyses konstnärer som vill ställa ut. Elin Aram som är projektledare för projektet Stockholm Speed Show  säger så här:

Det görs mycket spännande på nätet som ligger i gränslandet mellan konst och kod. Vi uppmanar till utforskning av hur internet kan användas som en plattform för att uttrycka sig. Vi vill också utmana idén av vad konst på internet är eller hur den ska se ut. För oss kan en Facebookgrupp vara lika mycket konst som en perfekt kodad sajt. Teknikförmågan är inte det som avgör vad vi visar eller inte, utan vad konstverket förmedlar.

Nu uppmanar hon internetanvändare att skicka in bidrag till utställningen:

Vem som helst kan skicka in ett konstverk till utställningen, oberoende av teknisk förmåga eller konstnärlig bakgrund. Det fina med internet är att alla kan skapa något.

Temat för utställningen är känslor. Sista dag att skicka in ditt bidrag är den 5:e oktober.  Utställningen har vernissage den 9:e oktober på internetkaféet Inferno Online i Stockholm.

Etiketter: , , , , , , Foto: DSC_0098 av // jonCates (CC BY-SA 2.0)

Om bloggaren

Pernilla Rydmark Projektledare, Internetfonden på IIS Pernilla ansvarade fram till våren 2016 för Internetfonden, som varje år delar ut flera miljoner till olika projekt som utvecklar internet.