Det våras för 4G – surfhastigheten i Sverige har ökat 70 procent på ett år

Kommer ni ihåg för några år sedan när farmor och farfar utan kabeltv tvingades köpa en digitalbox för att kunna fortsätta se på allsång på Skansen? Nu kan vi skörda frukterna av statens upprensning i etern och börja surfa vrålfort, även ute på landet. Bredbandskollen släpper nu en rapport som visar att Sveriges mobila internet är snabbare än någonsin.

Då var det dags igen. Sol, bad och kvällsjobb i stugan när ungarna har somnat. I år blev jag övertalad av PR-folket att ett rapportsläpp mitt i juli var mumma för alla nyhetstorra sommarredaktioner. Och visst är det en jättebra idé, men tillsammans med alla andra projekt som inte hunnit bli klara så innebär det att mitt mobila bredband går för högtryck.

Men jag ska inte klaga egentligen, hastigheten vid Österlenkusten är strålande. Den enda uppoffringen är väl att sonens padda tillfälligt fått barnkanalen-appen raderad, för TV på mobilt bredband bränner hål i plånboken – det borde jag om någon ha koll på. Lite paradoxalt med tanke på att frekvenserna som jag nu surfar på tidigare sände skattefinansierad gratis-tv. Tur att sommarstugan har en gammal 14-tums tjock-tv med digitalbox på, även om sonen är helt oförstående att det inte går att pausa när han ska springa ut och kissa i buskarna.

Rapporten som vi nu släpper är baserad på några av de 30 miljoner mätningar som våra appanvändare hunnit göra sedan 2008. Och tendensen är tydligt, det går snabbare och snabbare för varje år. På ett år har den genomsnittliga hastigheten ökat med nästan 70 procent – från 7,1 (jan-15 maj 2013) till 11,8 Mbit/s (jan-15 maj 2014)

medelhastighet

Och revolutionen stavas 4G. Inte nog med att det är vrålsnabbt i storstäderna utan med hjälp av de nu nedlagda gamla tv-nätets frekvenser har det även blivit riktigt bra klös även på landsbygden. Snittet som 2010 var 2,8 Mbit/s är nu under första delen av 2014 uppe i 11,8 Mbit/s.

Här kan du se genomsnittliga hastigheten för Sveriges kommuner:

Sveriges-kommuner-2014-560px

Klicka på bilden för att förstora.

Läs rapporten.

Läs rapporten.

Som kartan här ovanför visar skiljer det sig en hel del åt beroende på var du bor. Hela rapporten som även innehåller vilka orter som är snabbast och vilken operatör och telefon du ska välja ifall du ska surfa snabbt i sommarstugan kan du läsa här.

Tillhörande Excelfil fullproppad med data hittar du här.

God läsning i hängmattan och trevlig fortsatt semester på er!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.