Det våras för 4G – surfhastigheten i Sverige har ökat 70 procent på ett år

Kommer ni ihåg för några år sedan när farmor och farfar utan kabeltv tvingades köpa en digitalbox för att kunna fortsätta se på allsång på Skansen? Nu kan vi skörda frukterna av statens upprensning i etern och börja surfa vrålfort, även ute på landet. Bredbandskollen släpper nu en rapport som visar att Sveriges mobila internet är snabbare än någonsin.

Då var det dags igen. Sol, bad och kvällsjobb i stugan när ungarna har somnat. I år blev jag övertalad av PR-folket att ett rapportsläpp mitt i juli var mumma för alla nyhetstorra sommarredaktioner. Och visst är det en jättebra idé, men tillsammans med alla andra projekt som inte hunnit bli klara så innebär det att mitt mobila bredband går för högtryck.

Men jag ska inte klaga egentligen, hastigheten vid Österlenkusten är strålande. Den enda uppoffringen är väl att sonens padda tillfälligt fått barnkanalen-appen raderad, för TV på mobilt bredband bränner hål i plånboken – det borde jag om någon ha koll på. Lite paradoxalt med tanke på att frekvenserna som jag nu surfar på tidigare sände skattefinansierad gratis-tv. Tur att sommarstugan har en gammal 14-tums tjock-tv med digitalbox på, även om sonen är helt oförstående att det inte går att pausa när han ska springa ut och kissa i buskarna.

Rapporten som vi nu släpper är baserad på några av de 30 miljoner mätningar som våra appanvändare hunnit göra sedan 2008. Och tendensen är tydligt, det går snabbare och snabbare för varje år. På ett år har den genomsnittliga hastigheten ökat med nästan 70 procent – från 7,1 (jan-15 maj 2013) till 11,8 Mbit/s (jan-15 maj 2014)

medelhastighet

Och revolutionen stavas 4G. Inte nog med att det är vrålsnabbt i storstäderna utan med hjälp av de nu nedlagda gamla tv-nätets frekvenser har det även blivit riktigt bra klös även på landsbygden. Snittet som 2010 var 2,8 Mbit/s är nu under första delen av 2014 uppe i 11,8 Mbit/s.

Här kan du se genomsnittliga hastigheten för Sveriges kommuner:

Sveriges-kommuner-2014-560px

Klicka på bilden för att förstora.

Läs rapporten.

Läs rapporten.

Som kartan här ovanför visar skiljer det sig en hel del åt beroende på var du bor. Hela rapporten som även innehåller vilka orter som är snabbast och vilken operatör och telefon du ska välja ifall du ska surfa snabbt i sommarstugan kan du läsa här.

Tillhörande Excelfil fullproppad med data hittar du här.

God läsning i hängmattan och trevlig fortsatt semester på er!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Cristian 10 juli 2014, kl 16.49

  Det är bra att hastigheterna går upp, tyvärr så är trenden den att maximaldatamängden går ner i abonnemangen, för några år sedan så var det inte ovanligt med 40Gb på de flesta 3g abonnemangen, nu är det typ 5-10Gb som gäller om man inte vill betala skjortan + lite till :)

  Svara
 • Martin 26 juli 2014, kl 09.15

  Sedan jag införskaffade mitt 100gb från tre i mars i år så har surfhastigheten sakta men säkert krupit ner ifrån 25mbit till fina 2 mbit. För vilket jag betalar 399kr i månaden, det är ett jävla ockerpris enligt mig. Finns ingen annan lösning där jag bor dådet inte finns fast telefoni i stugan jag hyr. Flytta till lägenhet? Hade varit trevligt om det fanns några sådana att hyra…

  Teoretiskt 64mbit ner men fysiskt omöjligt ? Får dem verkligen annonsera sina tjänster så här ?

  / Arg konsument

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 15 oktober 2015, kl 10.04

   Det finns mycket du själv kan göra för att få bättre hastighet på mobilt bredband, speciellt ifall du sitter på samma plats. Det enklaste är att skaffa en extern riktantenn så du får så bra täckning som möjligt. Prata med Tres kundtjänst om detta och ta även upp att du inte är nöjd, det vill de nog veta.

   Svara
 • Hans-Lennart Engström 14 oktober 2015, kl 15.54

  Det är nog skillnad på glesbygd o glesbygd. Några mil norr K-d så får man nöja sig med 1-2 mb 4G från Telia när ADSL stängdes ner. DVS att se på SVT play eller annat är omöjligt. Den mesta Gb man betalar för kommer i framtiden att gå åt till programuppdateringar, och som med nuvarande hastighet tar en evighet.
  Levande glesbygd kan vi glömma. Alla skall tvingas till städerna, om man inte har en förmögenhet förstås.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 15 oktober 2015, kl 10.06

   Detta låter ju riktigt uselt, har ni ingen fiberutbyggnad planerad i området?

   Svara
   • H-L 26 oktober 2015, kl 17.05

    Fiber ja. Jovisst kommer möjligheten till fiber att nå en del. Men villkor om 75 % uppslutning av fastigheterna inom ett visst område när kostnaden blir 20 000 kr samt en årsavgift på 600 kr. Tillkommer abbonemangskostnad hos operatör. Utarmningsbygd är vad det blir :))

    Med tanke på ADSL lades ner ungefär samtidigt överallt så ökar användningen av mobilt bredband 10 fallt i dessa områden samtidigt som tillgänglig bandbredd minskar 10 fallt. Och utbyggnaden i glesbygd är lågprioriterat.
    Där jag bor några mil N Karlstad finns inte 4 G högre an 2-3 Mb. Så för min del försöker jag köra 3 G. Men avbrottsfri uppspelning av musik o video är ett minne blott.
    Borde finnas en företagside att köpa loss nedlagda ADSL stationer o uppgradera utrustningen för att åter erbjuda ADSL i glesbygd.

    Svara
    • Rickard Dahlstrand
     Rickard Dahlstrand 27 oktober 2015, kl 09.13

     När det gäller att skaka liv i ADSL så tror väl många att det är lönlöst. Det är en teknik där man nått end-of-life och som inte går att utveckla mer.

     Jag skulle lägga äggen i fiberkorgen om jag var dig. Investeringen är en liten kostnad jmf med den frustration du upplever idag. Och ska man sälja huset någon gång i framtiden så är det garanterat pengar man får tillbaka, med råge.

     Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 15 oktober 2015, kl 10.07

   Se även om kommentar ovan om riktantenn, det kan göra skillnad.

   Svara
 • Lars André 15 oktober 2015, kl 10.35

  4G i all ära men när kommer utbyggnaden att ske i tätorter? Jag bor i Granloholm, ett bostadsområde i Sundsvall. I Granloholm bor ca6200 personer och jag har inte 4G täckning överallt här. Riktigt dåligt!!

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 15 oktober 2015, kl 10.38

   Operatörerna jobbar ju på att bygga ut 4G överallt, ring och kolla vad deras planer är i just ditt område samt berätta att du vill har 4G, det kan göra skillnad. Kanske kan du även prova en annan operatör, deras nät är ju utbyggda olika.

   Svara
 • Andreas 16 oktober 2015, kl 09.29

  Yippi, nu går det 70% snabbare att göra slut på surfpotten. Skönt med mer tid till annat.

  Är det bara jag som tycker att alla pengar som går in i utveckling av 5G etc är helt kastade i sjön så länge vi har operatörer som bromsar tjänsteutvecklingen med sina ockerpriser på surf.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 16 oktober 2015, kl 11.16

   Det är ju inte så länge sedan som operatörerna erbjöd fri surf. Eftersom mobilt bredband är en av de få bredbandsmarknader där det finns konkurrens så kan vi väl hoppas att vi om några år har någon operatör som tagit bort eller kraftigt ökat trafiktaken för sina kunder.

   Vi ser ju redan nu tendenser till att operatörerna ökar dessa gränser kraftigt i samband med kampanjer, så det är inte omöjligt att denna period med snålt tilltagna surfpotter enbart är en parantes i bredbandshistorien.

   Svara
   • Andreas 28 oktober 2015, kl 14.15

    Idag finns väldigt lite konkurrens. Tittar man på de vilkor och priser som gäller för t.ex. köp av extra surf så är utbudet mellan de olika aktörerna så snarlika och ockermässiga att man inte kan anta något annat än att det är ren kartellbildning bakom.
    Ocker-telia tar 69:- för 1GB som bara gäller till närmsta månadsskiftet. De flesta andra aktörer har liknande ockerpriser.

    Man köper alltså inte en viss datamängd utan bara rätten att under en mycket begränsad tid kunna nyttja denna datamängd. Är inte det ocker så säg!!

    Det fina i kråksången med den ökade 4G hastigheten är att 1GB tar slut på under 1.5 timmar (medelhastigheten 11.2 Mbit/s).

    Då har man 718.5 timmar kvar över till annat den månaden…

    Svara
    • Rickard Dahlstrand
     Rickard Dahlstrand 29 oktober 2015, kl 09.02

     Hehe, ja det luktar lite illa faktiskt. Speciellt eftersom grannländerna har betydligt större potter.

     Svara
  • Michael Trädgårdh 7 december 2015, kl 14.28

   Skaffar man falskt bredband som ju alla abbonnemang med surfpott är så får man väl skylla sig själv? Jag skulle aldrig komma på tanken att skaffa mobil internetkoppling. (Jag vägrar att kalla det för bredband, bredband har inga datamängdsbegrännsnigar.)

   Svara
   • ormop 7 december 2015, kl 18.33

    Tyvärr så bor man ju på ett ställe där man inte kan få någon form av fast bredband. Mobilt är det enda alternativet, vilket är väldigt tråkigt… Som tur är sitter man på ett riktigt gammalt och billigt abonnemang som inte har några begränsningar när det kommer till mängden data man får ladda ner/upp, dock så är det begränsat till 5Mbit/s ner och 1 upp.

    Men hellre detta än 60Mbit/s, låg datagräns och minst dubbelt så dyrt som mitt nuvarande.

    Svara
 • Janne 17 oktober 2015, kl 18.13

  Hej.
  Jag bor mitt i Trollhättan.
  Mitt 4G har legat på ca 10mbit/s, för 2 år sedan.
  I dagsläget ligger det mellan 0,3mbit-2mbit/s.
  Men jag skyller det på Bredbandsbolaget.
  De kan inte lösa mitt problem, inte heller skicka ut en tekniker.
  Och det betalar man 500kr/mån för.
  Lyckligtvis är jag mer kompetent än fler av de som jobbar på BBB, så jag lyckas fixa mina problem själv.

  Svara
  • Michael Trädgårdh 7 december 2015, kl 14.24

   Varför fortsätter du att betala för den skiten då? säg upp det på momangen och skaffa riktigt bredband, istället.

   Svara
 • Birger Johansson 20 oktober 2015, kl 17.29

  Hur f-n får man kontakt med Bredbandskollen???
  Ingen supporttelefon, ingen mailadress finns på
  deras hemsida, jag vill inte svara på färdiga frågor,
  jag vill fråga sjalv!

  Svara
 • Peter 27 oktober 2015, kl 11.08

  Värdelöst så länge som dom begränsar mängden! Sen får det vara hur snabbt som helst. Det ända som händer att det tar fortare slut på den lilla potten. Dyrt blir det!

  Svara
 • Veli Hakkarainen 9 november 2015, kl 20.41

  Jag minns inte att farmor eller farfar tvingade någon att köpa en digitalbox…
  Tvingades ska det väl stå…! Aktiv är inte samma som passiv…
  Undrar när svenskarna börjar kunna svenska…

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 10 november 2015, kl 09.44

   Tack för korrekturläsningen!

   Svara
 • Calle Slåtteby 12 november 2015, kl 00.39

  Bra!

  Svara
 • Michael Trädgårdh 7 december 2015, kl 14.21

  4G är helt ointressant som bredband.. svindyra bytes och höga pingtider….det är inte ett dugg olyckligt, det är beräknat, allt för att telekomföretagen skall kunna mjölka så mycket som möjligt. ADSL och fiber är det som gäller …

  Svara
  • Gustaf 28 december 2015, kl 22.27

   Hade 4G abonnemang via mobilen som jag delade till datorn under 2-3 veckor då jag var nyinflyttad i min nuvarande lägenhet. Tycker faktiskt det nästan är bättre än WiFi ibland. 60-80Mbit/s och 60-100ms i svarstid. Abonnemanget var dock gratis via jobbet så betalar ingenting och har obegränsat med datamängd. Sen beror det ju också på hur många som använder samma 4G mast, hur långt man sitter ifrån masten / antennerna och yttre störningar.

   Svara
 • Roland Gustafsson 17 februari 2016, kl 16.14

  har jag den hastighet på mobila bredband trådlös

  39,69 Mbit/s

   Nedladdning

  34,90 Mbit/s

   Uppladdning

  39,69 Mbit/s

   Nedladdning

  34,90 Mbit/s

   Uppladdning

  Svara