Den svenska sommaren – ännu ett skäl att älska internet!

Jessica Bäck tipsar om sommarens tre bästa Internetguider som visar hur du enkelt kan programmera ditt eget dataspel med barnen och träna digitalt självförsvar.

IIS sprider kunskap om nätet genom att producera och ge ut Internetguider. Syftet är att få fler människor att bättre nyttja internets möjligheter och att förstå fler aspekter av nätanvändandet. Sedan starten 2007 har vi publicerat Internetguider som handlar om hur internet fungerar och om användning av nätet ur en mängd olika perspektiv.

Här kommer några sommartips från mig!

För nyfikna barn

För de yngre är den illustrerade guiden Internet – så funkar det ett givet val. Finns även att läsa på engelska, danska och finska.

Lika enkelt som lego: gör ett dataspel med barnen

Det går fort att göra egna dataspel med Scratch. Koden du behöver serveras i färdiga block, lite som legobitar som du kan sätta ihop hur du vill. Mjukvaran är gratis att använda. Börja med att hämta den här. Sedan behöver ni bara följa uppgifterna i vårt material för att bygga ert första spel.

Bygg ett kattspel:

Kom igång med Scratch del 1.

https://www.iis.se/guide/kom-igang-med-scratch-del-1/

Bygg ett bläckfiskspel:

Kom igång med Scratch del 2.

https://www.iis.se/guide/barnhack-kom-igang-med-scratch-del-2/

Träna digitalt självförsvar i sommar

Alla har någonting de inte vill visa för vem som helst. Det kan vara en dagbok, affärshemligheter, eller något annat som bara är ens eget. Kryptering är ett sätt att skydda dig själv, att skapa ett digitalt kassaskåp. Även om någon kan bryta sig in i din dator, eller i din mobil om du tappar bort dem, så kommer krypteringen fungera som ett kassaskaåp – och utan rätt nyckel kan ingen öppna det.

Genom kryptering blir innehållet i exempelvis e-post oläsligt för den som inte har tillgång till nyckeln. Materialet Kom igång med PGP! gör dig bättre på att hålla information för dig själv.

Vill du veta vilka företag som spårar dig när du läser nyheter på nätet? Besök open source-projektet trackography.org

Vill du kunna surfa utan att någon ser vilka webbsajter du besöker? Läs vårt material om hur du kommer igång med Tor.

Surfa lugnt i sommar!

Etiketter: , , , , , Foto: Barnhack på IIS av Kristina Alexandersson (CC-BY)

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.