Dåtidsquiza med Internetmuseum

Nu har du chansen att lägga vantarna på en av världens kanske snyggaste lagtröjor – tillägnad alla sköna internetnördar där ute.

UPPDATERING 27/4: Tävlingen är nu avslutad.

Tre pixlade w:n på framsidan. Ditt första nick/handle och året du började använda internet på baksidan.  Så ser den ut, tröjan vi tog fram för att fira lanseringen av vårt Internetmuseum i slutet på förra året.

Nu har du möjligheten att bli lika snygg som stjärnorna på fotot här ovanför. Tävla och ta chansen att bli medlem i Sveriges nördigaste lag. För att bli en av 30 lyckliga vinnare ska du svara på 14 frågor i vårt dåtidsquiz. Får du alla rätt är du med i matchen, så ta god tid på dig och se till att det blir rätt.

CC-BY. klicka på fotot för licens.

Foto: CC-BY-NC-ND. klicka på fotot för att komma till orginalet.

Frågorna testar din internetkunskap och svaren kan du söka på Internetmuseums tidslinje!

internetmuseumtroja3

 

Facit

Rätta svar är grönmarkerade.

Ett första embryo till dagens internet uppstår när amerikanska forskare för första gången lyckas skicka ett meddelande mellan två datorer på två olika universitet i Kalifornien. Vilket år var det?

1959

1969

1979

Det nätverk som forskarna i föregående fråga utvecklade och på vars teknik dagens internet vilar hette vad då?

Swipnet

Arpanet

Comnet

Amerikanen Vint Cerf kallas ofta för internets fader, varför har han fått den titeln?

Han är en av dem som skapade TCP, ett protokoll som gör det enkelt för datorer att snabbt skicka information mellan varandra.

Han tog fram det första modemet för privatpersoner som det gick att ansluta direkt till internet med

Han utvecklade domännamnssystemet, DNS, som kopplar ihop domännamn med IP-adresser och som gör att vi enkelt kan hitta rätt på internet.

1990 skapar Tim Berners-Lee World Wide Web, systemet som gör det möjligt att visa webbsidor, samt att navigera mellan olika webbsidor genom länkning. Vilken av dessa webbläsare var tidigast ute?

Netscape

Internet Explorer

Mosaic

I mitten av 90-talet är internet så hett att Handelns Utredningsinstitut utser internetpaketet till årets julklapp. Vilket år är det?

1995

1996

1997

.se är en av de allra första landstoppdomänerna som registreras. De första domänerna är bland andra enea.se, chalmers.se, siemens.se och volvo.se. Vilket år registreras toppdomänen .se?         

1984

1986

1988

Den femte februari 1994 skriver statsminister Carl Bildt ett mejl till en kollega och får sedermera svar. Detta är första gången två regeringschefer mejlar med varandra och något som skapar stor uppmärksamhet i svensk press. Vem skickar han mejlet till?

Bill Clinton

John Major

Boris Jeltsin

1996 hackar svenska hackergruppen Fragglarna CIA:s hemsida och besökare på sajten möts av en helt annan förstasida än den de är vana vid. Vad kallar hackarna CIA för?

Central Stupidity Agency

Central Idiot Agency

Central Incompetence Agency

Under tidigt 2000-tal är Lunarstorm det största communityt i Sverige och har som mest 1,2 miljoner medlemmar. Vad hette communityt innan namnbytet till Lunarstorm år 2000?

Skunk

Passagen

StajlPlejs

2003 startar IT-entreprenören Niklas Zennström Skype, tjänsten som låter dig ringa via internet vilket gör att du slipper dyra telefonräkningar för långväga samtal. 2011 köper Microsoft Skype. Hur mycket betalar de?

10 miljarder kronor

50 miljarder kronor

80 miljarder kronor

I april 2006 startar svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon en tjänst som snabbt sprider sig över hela världen och starkt bidrar till förändringen av en hel bransch. Vilken är tjänsten?

Youtube

SoundCloud

Spotify

iPhone börjar säljas i Sverige, FRA-debatten rasar och Kaminskybuggen upptäcks. Vilket år är vi ute efter?

2006

2008

2009

2010 får Sverige sin första IT-minister. Vad heter hon?

Anna-Karin Hatt

Åsa Torstensson

Ines Uusman

2014 öppnar Internetmuseum. Vilken organisation ligger bakom museet?

Tekniska Museet

.SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur)

ISOC-SE

Etiketter: , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.