Därför ska du inte söla med uppdateringarna till din telefon

Det är dags att ställa ner fredagsölen och trycka på uppdateringsknappen på era iPhones och iPads. Aldrig tidigare har detta varit viktigare än idag.

När jag fick min första dator på 80-talet så hade jag aldrig kunnat drömma om att jag skulle gå runt med en tusen gånger så kraftfull bladtunn, batteridriven och internetuppkopplad ”telefon”, bara 30 år senare. Men så blev det alltså och även om det fanns virus på 80-talet så var dessa ingenting jämfört med vad fulingarna har för sig idag.

Dagens uppdatering av iOS täpper till tre buggar som ni verkligen inte vill ha i er telefon. Forskarna som har hittat dessa påstår att en opatchad telefon (ja, den du precis nu håller i handen) kan infekteras och tas över på några sekunder. Den enda du behöver göra är att råka trycka på fel länk.

Infekterade

Ofta så vet Apple om dessa buggar lite innan bovarna hinner utnyttja dessa, men så var det alltså inte denna gång. Det innebär att det redan finns ett antal sidor som utnyttjar detta och att dessa snart kommer bli fler. Förmodligen kommer också många telefoner tyvärr bli infekterade.

Vi är på IIS som driver en hel del tjänster på Internet, inte minst Bredbandskollen och Sveriges två största toppdomäner (.SE och .NU), har god erfarenhet av vad stora mängder infekterade datorer kan göra för skada mot oss. Och det sista vi önskar är att era telefoner går och blir knäckta också.

Fredagsölen

Så dags att agera och gå in under Inställningar, välja Allmänt och sedan Programuppdatering. Uppdateringen är inte stor och är installerad på några minuter. Gör sedan detta på allt äppligt du har hemma i form av iPads, iPods och iPhones, så kan du sedan lugnt återgå till fredagsölen igen.

Trevlig helg på er alla Apple-älskare!

(Ni med Android får såklart berätta det i kommentarsfältet nedan)

Artikeln har inga etiketter Foto: iPhone av Toshiyuki IMAI (CC BY-SA)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Hans-Jürgen Fleischer 27 augusti 2016, kl 08.55

  Har man uppgraderat iOS 10 beta så går det inte att uppgradera igen. Detta är typiskt Apple att sätta sina kunder i skiten. I flera tidningar står det att Apple garantera om man har gjord en säkerhetsuppdatering så går det att återställa till iOS 9… men glöm detta. Nu när man pratar med dom så är det ingen som vet om min mobil är i fara eller inte.

  Svara
  • Lelle 21 december 2016, kl 19.07

   Hans-Jurgen, sluta gnäll, sälj din iPhone iPad och köp något annat som du ”garanterat aldrig någonsin kommer få problem med” om du har en fruktansvärt tur :)

   Svara
   • Svenne 6 januari 2017, kl 11.32

    Klassisk kommentar av en Apple fan-boy. Det är sketet gjort, klart slut. Ingen har påstått att ”något annat” (Samsung, HTC, Sony, you name it) är ofelbart. Och självklart får man klaga på sin produkt om tillverkaren försämrar/sabbar den.
    Lelle, Apple skulle väl kunna sätta dig i tvångsarbete i sina fabriker och du skulle vara tacksam ändå…

    Svara
  • Dag Zimmermann 6 januari 2017, kl 11.23

   beta versionen av ett operativ system är till för utvecklade och annat kunnigt folk det låter inte som du direkt tillhör den kategorin.. så uppdatera din dator när det släpps en skarp version ska du se att dina problem blir färre….

   Svara
  • sharro 8 januari 2017, kl 14.18

   Sluta gråt du som inte kan något om sådant. https://ipsw.me/ där ladda hem ios versionen du vill ha och uppdatera sedan hur mkt du vill….

   Svara
 • Peter Garrido 26 december 2016, kl 10.06

  Jag uppgraderar alltid min iPhone så fort det finns en uppgradering tillgänglig!

  Svara
  • Ben Dover 2 februari 2017, kl 12.08

   Bra Peter!

   Svara
 • rolf 31 december 2016, kl 17.08

  Windows ?

  Svara
 • Per-Anders Nilsson 3 januari 2017, kl 09.13

  Jag tycker Rickard Dahlstrand lägger ner för mycket resurser på OSX och IOS.
  Det är trots allt två operativsystem som har 5% respektive 10% användarbas.

  Lägg ner pengar och energi på viktigare saker när ni spenderar mina skattepengar tack.

  Svara
  • Per-Ola Mjömark
   Per-Ola Mjömark 3 januari 2017, kl 09.24

   Hej Per-Anders! Vi är inte skattefinansierade. När du registrerar en .se- eller .nu-domän föder du heller inga kommersiella vinstintressen. Däremot går en del av avgiften som IIS tar ut för domännamnsregistrering till projekt som på olika sätt främjar en positiv utveckling av internet i Sverige. Bredbandskollen är ett sådant projekt. Glöm inte heller bort att vi även har en app till Android, alltså inte bara iOS på mobilen.

   Svara
 • Hans Hedström 26 januari 2017, kl 13.10

  Min telefon används enbart till det som telefoner ursprungligen var avsedda för, nämligen telefonsamtal. Möjligheten till internetförbindelse är alltid avstängd, varför inte använda datorer istället? Förhoppningsvis förblir alla virus på utsidan av telefonen!

  Svara
 • PELLE-PLUTT 16 februari 2017, kl 16.49

  Säkerhetshål vill man inte ha, fast helst skulle jag velat slippa Apples alla nya buggar.
  På tok för mycket sånt på senare tid. Batterimätning som buggar ur är en av de senare.
  Mediaspelare som ger smällar så högtalarna ramlar ner och kvar finns bara aska.
  Att sedan Apple med flit tagit bort stöd för PPTP-VPN från ios10 har inte heller gjort någon som är beroende av det glad. MEN varje gång du tar upp iPhonen är känslan lika skön. Det är insidan som räknas, men utsidan som syns och känns.

  Svara