Därför älskar vi internet

Det finns mycket att älska med internet. Alla de vanliga sakerna naturligtvis, som att vi inte kan få nog av klipp med pandabebisar, hoppande regnbågar, en till katt i en brödbit – men inte bara därför. Förra veckan frågade vi Internetdagarnas följare varför de älskar internet. Tillsammans skrev ni 18 000 tecken och en snabb nyckelordsanalys visar att ni främst förklarar er kärlek för internet med ord som människor och världen.

Här kommer en sammanställning med fem starka skäl till att vi älskar internet. Källa: Internetdagarnas följare.

1. Vi finner vår flock.

På internet finns det en chans för alla att hitta hem, till sann kärlek eller till en nischad flock. Det finns en plats för alla. (Redan 2010 var det lika vanligt att hitta en partner via nätet som genom vänner, enligt Sifo. Borde vara fler nu).

”Utan internet hade nog min dotter med Asperger inte haft några vänner. Men nu har hon många – över hela världen! Och de hon träffar irl har hon lärt känna via nätet”.

“Jag älskar internet för att det är en möjligheternas värld. Man kan skaffa vänner hur lätt som helst, man är aldrig ensam om något på internet, det märker alla som googlar ett problem.”

“…Kommer ihåg ett grått och knäpptyst 80-tal då tristessen på landsbygden var brutal. Nu fylls vardagen med en massa röster Hela vägen från väster till öster”.

“ …Det var hos dig jag först träffade hon som visade sig vara mitt livs kärlek. Vi har precis gift oss och bildar familj nu. Det hade inte hänt utan dig. Tack Internet! Jag älskar dig.”

2. Vi finner svar, samt katter.

Vad är en Skvader? Hur lång är egentligen Jenny Strömstedt? (Programledarens längd var för övrigt en av de mest googlade frågorna i Sverige förra året i kategorin ”Hur?”). Och gäller de positiva psykologiska effekter som sällskapsdjur har på sina ägare även för kattbilder på nätet?

“… Oavsett om man har ont i magen, frågor om asteroider eller en trasig gräsklippare, så finns guldsjälar som lägger ut informationen på nätet. Företag som lägger ner miljoner på infrastruktur för drivrutiner tex. Jag minns när man fick leta genom disketter för att hitta just DEN filen man sökt efter i två timmar. Därför älskar jag internet…”.

“Hur kan man INTE älska internet? All mänsklighetens kunskap finns ju där, på gott och ont. Och så katter förstås. Massor av katter.”

“Tack internet för all underhållning, kunskap, onödigt vetande och nya vänner. Min kärlek för dig sträcker sig från tiden med 56k-modem och halva priset efter 18, Lunarstorm, Funplanet och Hamsterpaj, vidare till vakna nätter med internetvänner på MSN, fram till idag när playkanaler, appar och gps-taggar är självklara delar av vår vardag. Internet, min kärlek till dig är oändlig”.

3. Vi finner oss själva. Och blir funna av andra.

Narcissism extraordinaire. På nätet kan vi visa sidor av oss själva som vi inte visar annars. Vi kan vara den person vi verkligen känner oss som, eller vill testa att vara.

“För att internet ger mig världen i fickan – och världen tillgång till mig.”

“Med Internet blev jag utan ålder, jag blev min uttrycksförmåga, mina intressen, mitt sanna jag“.

“Med internet ser jag bortom horisonten utan att förflytta mej.“.

”Jag kan förverkliga mina idéer och vara en del av hela världen”.

“Internet får mig att vara den jag vill vara”.

4. Vi hittar demokrati och en högre dimension

Kanske blir din Vlogg inte lika stor som Jockibois eller Clara Henrys, men du har samma chans som de.

“På Internet kan du publicera information så kontroversiell att ingen tidning skulle vilja trycka den. Detta är en stor framgång för yttrandefriheten. Med dagens snabba och billiga förbindelser kan var och en bli sin egen TV-producent, och alla som vill, kan jobba med media. Därför älskar jag Internet”.

“Internet är en demokratisk plats där alla tjänster och webbar samlas och kan nås oavsett plats, enhet eller vem du är. Det gör så att världen krymper och suddar ut landsgränserna, vilket skapar kontaktmöjligheter till alla i hela världen. Idag behövs inga landsgränser, istället behöver vi bli eniga och arbeta tillsammans för en bättre värld. Internet ger möjligheterna att göra det <3”.

“Jag älskar internet för det symboliserar frihet och demokrati. Hela världen finns tillgänglig när helst jag vill; obegränsad information, innovation, inspiration och idéer. En dynamisk flerdimensionell lekplats för utvecklande interaktion med gamla vänner likväl nya bekantskaper. Livet digitaliserat!”.

5. Vi hittar sparad tid och kan lägga den på att Netflixa

-“Que?”.
-”He’s from Barcelona”.

“Jag kan stämma av saker med min pojkvän i direktchat eller kalender som gör att vi inte behöver lägga lika mycket tid på sånt hemma…”

“Möjligheten att skapa enklare vardag och mer tid för människor”.

“För att det går att kolla på gamla serier”.

Stort tack till alla er som medverkade i tävlingen och öst kärleksförklaringar över internet. Det var svårt att välja ut några få vinnare. Därför får ni alla varsitt paket på posten nästa vecka.

Etiketter: ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • Patrik 7 november 2016, kl 20.03

    Och kanske viktigaste av allt, vi skapar en helt ny ekonomi där vi kan tjäna pengar utan att förstöra naturen! =)

    Svara