Nu sjunger Flash på sista versen

Idag kom beskedet jag och många med mig har väntat på: YouTube slopar sin Flashspelare i moderna browsers och går över till HTML5. I och med detta besked är Flash i princip stendött som plattform, och det lär inte dröja länge innan Flash pensioneras helt som teknik.

Flash har haft en spännande resa sedan Adobe Macromedia köpte FutureSplash 1996 och döpte om produkten till Flash. Jag var en av få utvecklare i Sverige som hade börjat med FutureSplash, i en tid när ”riktiga programmerare” såg webben som något nästan smutsigt och fånigt (en attityd som faktiskt inte lämnat dem än). Jag upptäckte FutureSplash och såg det som en chans att äntligen få möjlighet att använda vektorgrafik på webbsidor.

När FutureSplash blev Flash började Macromedia satsa ordentligt på sin nya produkt. Man tog fram en ny utvecklingsplattform, och la ganska snabbt ner sin tidigare multimediaprodukt Director, som med sin webbspelare ”Shockwave” innan detta hade varit det enda alternativet för att lägga ut spel och interaktiva applikationer på webben.

Pixel pushers

När Flashspelaren började komma förinstallerad i webbläsarna blev det snabbt väldigt populärt bland formgivare och art directors på reklambyråer att göra sajter helt i Flash. Det här var en grupp kreatörer som hatade allt webben står för – vi webbprogrammerare kallade dem föraktfullt för ”pixel pushers” efter deras krav att texter och bilder skulle linjera perfekt på pixelnivå, något som var omöjligt med dåtidens webbteknik (och som fortfarande är svårt). Flash hade dessutom den otroligt lockande fördelen att det verkligen var ”write once, run anywhere”. En Flashapplikation såg faktiskt likadan ut i alla webbläsare som hade Flashstöd. Det här var otroligt attraktivt i en tid när en väldigt stor del av webbutvecklingstiden gick åt till browsertestning.

Under några av webbens mörka år runt millennieskiftet började så Flashsajterna att dominera. Ett spektakulärt exempel finns bevarat för samtiden, det är Gabocorps klassiska flashsajt och ett besök på den idag är en kraftig och smärtsam påminnelse om hur plågsamt det var att surfa på Flashsajter.

Viktigast var iPhone

Vad är det då som gjort att Flash på ett drygt decennium har blommat över? Först kom Google. Flashsajter kunde inte googleindexeras, och många gigantiska Flashsajter var närmast osynliga för Google, vilket visserligen gick att lösa med olika programmeringstekniska knep, men som ändå var det första skottet midskepps.

Viktigast var trots allt iPhone. När Apple introducerade iPhone blev omvärlden närmast chockade över att Flash inte skulle fungera i dess webbläsare. Adobe blev arga, och Steve Jobs kände sig för ovanlighetens skull tvungen att förklara sig lite närmare i ett öppet brev. En av de viktigaste punkterna var att Flash var en helt sluten plattform. En annan var att det helt enkelt var för krävande för att kunna köras på enheter med litet batteri. Steve fick rätt – Flash fungerar inte bra ens i de mobila OS som försökt att bygga in stöd för det. Idag är stödet för Flash i mobiler och surfplattor närmast obefintligt, vilket så klart blev det andra förödande skottet i Flashskutan, när den mobila boomen tog fart på allvar.

Stort steg för webbutvecklingen

Idag för Flash en tynande tillvaro, men alla desktop-webbläsare kommer fortfarande med Flashstöd, och användningen av Flash är fortfarande stor. Den största anledningen har varit YouTube. Stödet för att spela upp video i webbläsaren har länge sett väldigt olika ut i olika webbläsare, och det säkraste och enklaste sättet att uppnå smidig uppspelning har varit att bygga en Flashspelare. Så har även YouTube resonerat, en kanal som naturligtvis är fullständigt beroende av att dess användare kan spela upp video så smidigt som möjligt.

Så när Google nu bestämmer sig för att byta standardspelare till HTML5 är det ett stort steg för webbutvecklingen, men ett förhoppningsvis närmast omärkligt byte för alla användare. Stödet för video direkt i webbläsarna har långsamt blivit riktigt bra, och jag gissar att du kanske inte ens kommer att märka när du får en HTML5-spelare istället för Flashspelare på sidan.

Tack och farväl, Flash. En tid hade du faktiskt en del att bidra med till webbens utveckling, främst för form och ljud, men vi har gått vidare nu. Det är inte du, det är vi. Öppna standarder vinner igen, heja internet!

Etiketter: , , , , , , , , , , , Foto: Flash Back av JD Hancock (CC-BY 2.0)

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Kidkie 28 januari 2015, kl 09.45

  Var det inte Macromedia som ägde Shockwave och Flash och som sedan köptes upp av Adobe 2005?

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 28 januari 2015, kl 09.50

   Ha! Jo, självklart har du helt rätt. Minnet svek mig tydligen i morse.

   Svara
   • Kidkie 28 januari 2015, kl 13.21

    Jag själv blev snurrig huvudet också. Vart tvungen att Googla innan jag skrev kommentarern.

    Mvh.

    Svara
 • Rickard Dahlstrand
  Rickard Dahlstrand 30 januari 2015, kl 12.10

  Som upphovman till Bredbandskollen som har Flash att tacka för hela dess existens så hoppas jag att jag att ryktet om Flashs död är betydligt överdrivet.

  Flash må hända ha börjat som ett sätt att få webben att blinka och studsa, men används idag inom många olika områden för att lösa problem som inte HTML, CSS & JS riktigt klarar av. Ett exempel är just Bredbandsmätning som även med Flash är riktigt utmanade. Men som ger oss möjlighet att utan att riskera användarens säkerhet starta processer på en nivå i operativsystemet som annars bara reserveras installerad programvara.

  Det behövs några år till innan vi har tillräckligt bra alternativ på alla de områden där Flash idag används. Och risken är stor att vi aldrig kommer kunna ersätta Flash helt och hållet.

  När det gäller dess död så spår jag följande utveckling i min kristallkula. Förutsatt att det inte kommer något som aktivt hindrar folk från att installera flash så kommer det finnas flashspelare i folks webbläsare under en lång tid framöver. Och även om Youtube nu har tagit steget för nyare webbläsare så krävs det bara att man besöker en webbsida med flash på sin nyinstallerade dator för att man ska hamna i flashklistret igen. Det är helt enkelt för lätt att installera.

  Det som krävs är att (alla) stora siter upphör med flash för att vi ska börja se dalande statistik. Och jag förespår att det är först när siter som SVTPlay slopar sin flashspelare vi ska börja bli oroliga. För som vanligt här i världen så är det inte tekniken som styr utvecklingen utan pengarna. Och så länge SVTPlay tvingas sända innehåll som innehållsleverantörerna kräver ska DRM-skyddas, så kommer tyvärr stängda DRM-lösningar vara ett krav.

  Detta är ett prioriterad område för oss på Bredbandskollen och det finns en plan, men flash kommer sannolikt finnas kvar även hos oss under en lång tid framöver.

  Rickard.

  Svara
 • Fredrik 17 december 2015, kl 22.02

  Jo, men med HTML5 får jag inte mer än 1280×720 hos YOUTUBE. Har läst att det inte beror på HTML5 utan på andra orsaker.

  Svara