Dags igen att känna Bredbandssverige på pulsen

Ännu en gång kommer här vår efterlängtade rapport om fast bredband i Sverige. Denna gång med statistik som visar en god utveckling och höga hastigheter. Men finns det verkligen inget att klaga på? Hur mår egentligen vad som borde vara världens bästa bredbandsland? 

Read this blog post in English

Visste du att du behöver max 10 Mbit/s för att få en perfekt surfupplevelse? Snabbare bredband än så kommer inte göra någon skillnad. Det som förbrukar mest bandbredd är video och tittar man inte på sådant så klarar man sig med ännu mindre.

Detta innebär att genomsnittshastigheten för en bredbandstjänst i Sverige 2015, 53 Mbit/s, räcker för att en familj på fem personer ska kunna titta på minst en HD-ström per person, samtidigt. Detta nu när många fiberoperatörer knappt längre säljer abonnemang under 100 Mbit/s.

Så har du snabbt bredband enligt Bredbandskollen så har du inget att klaga på. När något strular med din anslutning och det upplevs ”långsamt” så är det istället sannolikt servern du surfar till som är långsam eller anslutningen mellan din operatör och denna server. Den är nämligen kanske långt borta och då är det mycket på vägen som kan gå fel och slöa ner.

Fett med fiber

Årets rapport visar även på att fiberutbyggnaden rullar på i god takt, dock är det stor skillnad mellan länen och Västerbotten som i många år legat långt framme gör så även i år med 76 %. I botten av topplistan hittar vi län som Dalarna, Blekinge och Jönköping.

Kabel-TV-operatörerna har inte heller legat på latsidan och här ökar antalet mätningarna kraftigt i storstadsregionerna. Stockholm ligger i absolut top med 32 % Kabel-TV och sannolikt är det xDSL som fått ge sig i förmån för snabbare och stabilare tjänster.

Onödigt supersnabba

I övrigt får Sveriges operatörer ett gott betyg. Även om många operatörer slarvar med marknadsföringen och endast visar maxhastigheterna så är i princip alla tjänster inom de intervaller som man kan hitta i det finstilta. Endast de (onödigt) supersnabba tjänsterna på 250 Mbit/s och mer håller inte måttet.

Hela rapporten med en hel del annan spännande läsning hittar du här. Har du några frågor eller kommentarer så hör gärna av er i kommentarsfältet nedan.

Etiketter: , , , , , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.