Dags för ny videokurs i Scratch

Vi på IIS ser det som en viktig uppgift inför framtiden att väcka intresset hos juniorerna för hur datorer, programmering och nätet egentligen fungerar. Ett sätt att göra detta är genom programmeringsspråket Scratch.

Som en del av vår satsning på Barnhack har jag skrivit två böcker som kan användas för vuxna och barn som vill lära sig att programmera egna spel i Scratch – en väldigt enkel och lättanvänd miljö som samtidigt är en funktionell och praktisk introduktion till programmering för barn och unga.

Den första boken går igenom grunderna i Scratch och innehåller det spel som jag lär ut under våra återkommande Barnhack här på IIS.

Den andra boken tar upp lite mer avancerade delar, som ”kloner”, som kan sägas vara Scratch introduktion till OOP – Objektorienterad programmering.

Snabbt och enkelt

Det som gjorde att jag fastnade för Scratch från allra första början är främst just enkelheten – det går väldigt snabbt att komma igång och få saker att hända, vilket är bra för barn som inte vill skriva långa stycken kod innan de får belöningen i form av ett fungerande spel. Men dessutom använder Scratch sig av väldigt generell programmeringssyntax, vilket gör att den som lär sig Scratch faktiskt lär sig väldigt användbara koncept som de senare kan ta vidare till ”riktig” programmering: Loopar, villkor, variabler och så vidare.

Den första boken spelade jag in till en YouTube-kurs i sju delar som redan har setts tusentals gånger. Nu har jag spelat in även den andra kursen, i sex delar. Jag hoppas att den ska vara till glädje och nytta för alla som vill lära sig mer om Scratch.

Etiketter: , , , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Marcus Ludvigsson 8 januari 2015, kl 22.37

  Suveränt bra! CoderDojo Linköping applåderar och har spridit till alla programmerings-intresserade barn och föräldrar i Linköping.

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 9 januari 2015, kl 08.32

   Härligt att höra! :)

   Svara