Crowdfunding återupplivade glömd konstnär

En okänd fotograf som försörjde sig som barnflicka blev uppmärksammad efter sin död tack vare en trägen bloggare. Nyligen visade SVT dokumentären om konstidkaren Vivian Maiers gripande öde.

Vintern 2007 hittade den historieintresserade John Maloof en låda full med negativ och filmer på en auktion i Chicago. För en uppsats om Chicagos lokalhistoria ropade han hem den för 380 dollar, i förhoppning om att hitta användbart bildhistoriskt material.

Kreativ enstöring

Snart visade det sig att han hade kommit över en fotoskatt av gigantiska mått. Men bildernas fotograf, en kvinna med namn Vivian Maier, var helt okänd. John Maloof började gräva i hennes förflutna och fann en kreativ och begåvad enstöring som försörjde sig som barnflicka och tog bilder vart hon än kom.

Fotografierna var av sådan kvalitet att John Maloof bestämde sig för att göra dem tillgängliga för världen. Men när bland annat The Museum of Modern Art (MoMA) i New York tillfrågades, visade sig intresset för den okände fotografen vara tämligen svagt.

Samlar in pengar

Istället för att ge upp, började han publicera Vivian Maiers bilder på Flickr och på sin blogg. Med hjälp av crowdfundingsajten Kickstarter lyckades han samla in tillräckligt med pengar för att fortsätta sitt detektivarbete, och framställa en gripande dokumentär som nyligen visades på SVT.

Är de många klokare tillsammans än några få experter? New Yorker-krönikören James Surowiecki studerade denna tes i sin internationellt mycket omtalade bok Massans vishet, som i original heter The Wisdom of Crowds. Hans teori om hur kollektiv klokskap formar bland annat affärsverksamheter är minst lika aktuell idag som 2005 när boken lanserades.

Idag skattas Vivian Maier högt som skildrare av en svunnen tid, med öga för människorna på marginalen. Bland annat tack vare internets kollaborativa möjligheter.

Etiketter: , , , , , , Foto: Library books av Robert Couse-Baker (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.