Catalysator – ny satsning länkar ihop 24hbc, Internet Discovery Day och .SE:s Crowdfundingpilot

Jag är i dag väldigt glad att kunna presentera ett nytt utvecklingsprojekt som vi på .SE snart drar igång. Catalysator kallar vi det och syftet är att stötta svenska internet-startups.

I Catalysatorprojektet kommer vi att länka ihop 24 Hour Business Camp (24hbc), Internet Discovery Day (Idd), och vår crowdfundingpilot för att ge nya internetentreprenörer en flygande start för att utveckla sina idéer. Projektet stöds också av innovationsmyndigheten Vinnova.

Lite bakgrund

Nyligen lanserade Internetfonden ett koncept för crowdfunding där vi finansierar projekt öppet via de svenska crowdfundingplattformarna FundedByMe  och Young Hive (följ projektet på vår utvecklingsblogg).

Förra året sponsrade .SE två events med inriktning på startups inom internetbranschen. Det var just 24hbc, Sveriges största hack där några av landets vassaste webbutvecklare kodar ihop framtidens tjänster på ett dygn, och internet Discovery Day, en dag där riskkapitalister, affärsänglar och entreprenörer möter varandra. Båda eventen var välbesökta och mycket uppskattade och vi tror stenhårt på att de funkar som inspiration och motivation för många som går och när en dröm om att göra slag i saken av sin idé.

I samarbete med grundarna till dessa två events, internetentreprenörerna Ted Valentin (24hbc) och Johan Jörgensen (Idd), har vi därför nu påbörjat ett konceptarbete inom internetfonden som ska leda till ännu fler framgångsrika svenska internet-startups. Vi tänker alltså sammanfoga tre, i dag åtskilda event, till en årsserie och vill därmed skapa en innovativ miljö för nya affärsidéer att växa sig starka och nå framgång. Entreprenörer erbjuds att vara med i enskilda event eller medverka vid alla och då få en bra kunskapsbas som de kan bygga en framgångsrik verksamhet på.

En katalysator för bra idéer

Affärsidén är grunden för ett företags verksamhet och dess möjlighet att växa. Idéerna som sådana är inte mycket värda i fel händer och vid fel tidpunkt. Med Catalysatorprojektet vill vi försöka finna en smidig och enkel väg att stödja bra idéer och individer, så att ett större antal når framgång.

Vi vill ge entreprenörer och utvecklare möjlighet att ingå i ett nätverk och sammanhang där likasinnade möts och arbetar tillsammans. Tanken är att ligga på en nivå där personer med heltidsjobb eller studier kan medverka på sin fritid. Vi vill vara attraktiva för de personer som har en idé och som vill vara med i vår årsserie.

Svenskarna ligger bra till på alla möjliga utnämningar och index som skapas: IT, KreativitetStartups, Innovation med mera. Vi tror att detta är riktigt och viktigt och vill därför hjälpa till. .SE vill bidra till att de nya idéer och verksamheter som utvecklar internet får stöd och finansiering. Detta är vi inte ensamma om att arbeta med och det är med ödmjukhet som vi vill bli en aktör att räkna med. Vi gör det inte som riskkapitalister utan utvecklar i stället nya verktyg som passar in i internetfondens verksamhet. Samtidigt är det väldigt viktigt för oss att behålla själen som finns i 24hbc och Idd.

Internetfonden bidrar till utvecklingen av internet i Sverige genom att stödja och finansiera fristående projekt. Sedan starten 2004 har vi finansierat mer än 150 projekt. Fram till i dag har vi arbetat med traditionella finansieringsverktyg , det vill säga skriftliga ansökningar och bedömningskommittéer. Nu tar vi nästa steg!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Pernilla Rydmark Projektledare, Internetfonden på IIS Pernilla ansvarade fram till våren 2016 för Internetfonden, som varje år delar ut flera miljoner till olika projekt som utvecklar internet.