Foto: Flash av Jodel Cuasay (CC BY)

Bredbandskollen säger hej då till Flash

Kommer Bredbandskollen att erbjuda mätningar utan Flash? Det är en fråga som ofta kommer till Bredbandskollens support. Och det korta svaret är ja! Inom kort hoppas vi kunna erbjuda en Flashfri version av vårt populära mätinstrument.

Read this blog post in English.

När vi startade Bredbandskollen tittade man på ett antal olika vägar. Då var Flash tveklöst den bästa lösningen för att göra korrekta mätningar av bredbandshastigheten. Med tiden vidareutvecklade vi mättekniken i Flash (och även mätservrarna). Detta har lett till att det idag fungerar utmärkt att med hjälp av Flash mäta korrekt – upp till flera gigabit i hastighet.

Vi har tittat på andra vägar som vi kan gå, framför allt att se om man kan göra mätningar via javascript helt och eliminera flash, men fram till i år har javascriptmotorerna i dom olika webbläsarna varit ganska dåliga. Dom har helt enkelt levererat för dåliga mätvärden.

Framtiden utan Flash

I och med Apples lansering av iOS kunde vi inte längre göra en ren Flashversion. Lösningen för iOS och Android var att göra en app som mäter direkt. Då kunde vi skriva mätmotorn i klienten i programmeringsspråket C. Samtidigt kan vi få mycket bra mätvärden och vi klarar av att mäta höga hastigheter.

Under förra året hände fler saker. Chrome blockerar Flash helt från version 52, Firefox blockerar den också. Detta har givetvis fått oss att tänka mer på framtiden.

Mot slutet av förra året så verkade det som om javascript skulle kunna gå att använda. Noggranna tester med web sockets visade att javascript nu var på den nivå som innebar att vi kunde mäta (med vissa browsers i alla fall) hastigheter uppemot en gigabit.

Detta ledde till att vi på allvar startade med att skriva om vår mätklient med javascriptteknik, och att vi anpassade mätservrarna till web sockets och annat som behövdes för att hantera den nya tekniken.

Tekniken bakom javascriptmätningar

Fördelen med flash var att man kunde öppna sockets direkt (en ganska låg nivå av nätverkshantering, som gett mycket bra och noggranna mätmöjligheter) och arbeta med dessa.

Vad behövde göras för att få mätningar att fungera med javsascript då? Första delen var att knäcka web sockets-hanteringen. Man kan inte öppna sockets och jobba mot dom direkt i javascript, men med web sockets som nu fungerar i javascript får man nästan samma möjligheter till relativt noggranna mätningar.

Givetvis så var vi även tvungna att uppdatera mätservrarna så att dom också förstod web sockets och kunde hantera mätningar med detta.

Nästa steg var att se till att browsrarna var tillräckligt ”multithreaded”, så både testkoden och web sockets-koden kunde exekveras i trådar, och det kunde vi som sagt konstatera i slutet på förra året.

Detta har då lett fram till att vi idag har en nästan beta-klar version av Bredbandskollen som vi har testat internt och som fungerar bra upp till gigabithastighet (i vissa browsers).

Problem med javascript

Vi på bredbandskollen är ganska noga med att kunna presentera ett trovärdigt och så korrekt mätresultat som möjligt för dig som användare. Och fram tills nu så har vi tyckt att javascriptmätningarna har varit för ojämna eller för browserberoende för att kunna göra en bra mätning. Men med den senaste tekniken tycker vi att vi vågar gå ut och presentera mätningar.

Vi har gjort lite (inte helt hundraprocentigt empiriska) mätningar med alternativ till Bredbandskollen. Detta har skett över en 100-megabitslina och är givetvis lite beroende på var mätservrar med mera sitter. Latency för en del som är placerade utanför Sverige inte är så bra. Alla dessa är mätningar som sker utan flash.

Mätmotor Latency Download Upload
bredbandskollen.se 2,20 ms 89,61 Mbit/s 70,88 Mbit/s
Speedtest.net 90,17 Mbit/s 86,05 Mbit/s
Fast.com 90 Mbits/s
Speedtest.att.com 30,1 ms 30,1 Mbit/s 20,42 Mbit/s
Bandwithplace.com 19 ms 25,79 Mbit/s 74,17 Mbit/s
Bredband-test.se 19,90 Mbit/s

Som man kan se är den en ganska stor variation vilket visar att det inte är så enkelt att skriva bra mätningar med javascript.

När är vi klara

Vi har just nu avslutat en intern test av en ny mätklient som bygger på javascript och som använder web sockets för att mäta. Vi räknar med att den närmaste månaden kunna släppa ut Bredbandskollen till betatest. Innan sommaren kommer förhoppningsvis en ny version som kan ersätta vårt beroende på flash.

Etiketter: , , , , , , , Foto: Flash av Jodel Cuasay (CC BY)

Om bloggaren

Jan Säll EPP-expert och systemförvaltare på IIS Ansvarig för Bredbandskollen. Jobbar med EPP-delarna av PDT, verksamheten där vi testar de nya toppdomänerna för ICANN. Jan har en bakgrund som Unix/Linux expert och har registrerat domäner ända sedan 1991 då Björn Eriksen skötte domänregistreringen. Bor numera i Stockholm, men har rötterna på västkusten och i Trollhättan.