Bredbandskollen fyller 10 år

IIS tjänst Bredbandskollen firar tio år! Sedan tjänsten startade i oktober 2007 har över 200 miljoner mätningar av bredbandshastighet gjorts i Sverige, Norge och Danmark, med genomsnittliga resultat som bara blir högre.

När Bredbandskollen startade i oktober 2007 av IIS, då fortfarande kallat .SE, var tanken att ge folk ett enkelt verktyg för att själva mäta om deras internetoperatör gav dem vad de betalade för.

Det digitala landskapet då var ett helt annat än det vi har idag. 79 procent hade tillgång till internet hemma men bara precis över hälften använde det dagligen, enligt det årets Svenskarna och internet. Drygt 65 procent hade bredband medan smarta telefoner och ett utbrett användande av mobilt internet ännu inte var att tänka på. Apple hade visserligen släppt den allra första Iphonen i juni 2007, men till Sverige kom den inte förrän året efter.

Redan under Bredbandskollens första år gjordes fler än 10 miljoner mätningar (varav över 70 000 under den första dagen!) och sedan dess har en rad milstolpar passerats:

Drygt ett år efter att tjänsten släppts lanserades den första versionen för Iphone, faktiskt den första appen i Sverige som mätte hastighet. År 2011 följdes den av en version för Android.

När servern gick ner

En höjdpunkt för Bredbandskollen, som var ganska tråkig för servern, kom i mars 2008. Då uppmanade Plus Sverker Olofsson, med den auktoritet som bara han har, en miljon tittare att ”kolla några gånger” hur snabb deras uppkopplingar var med hjälp av Bredbandskollen. Servern tackade snart för sig – fortfarande är det enda gången det hänt på grund av överbelastning. Strax efter Sverkers insats beslutade också IIS att köpa större servrar.

2016 lanserades tjänsten även i Norge och Danmark, där över tre miljoner sökningar har gjorts till dags dato.

2017 gick Bredbandskollen också in i den nya tiden genom att säga tack och hej till beroendet av Flash och även erbjuda mätningarna via javascript. Därmed kommer tjänsten att följa med när världen nu är på väg att fasa ut Flash helt och hållet.

Bredbandskollen kan se tillbaka på tio år där svenska folkets uppkopplingshastigheter ökat dramatiskt. 2008, tjänstens första helår, var den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data 12 Mbit/s. 2016 hade den ökat till 59 Mbit/s, en femdubbling på åtta år.

Vi gratulerar Bredbandskollen på tioårsdagen och hoppas på många fler år av sökningar!

Etiketter:

Om bloggaren

Jan Säll EPP-expert och systemförvaltare på IIS Ansvarig för Bredbandskollen. Jobbar med EPP-delarna av PDT, verksamheten där vi testar de nya toppdomänerna för ICANN. Jan har en bakgrund som Unix/Linux expert och har registrerat domäner ända sedan 1991 då Björn Eriksen skötte domänregistreringen. Bor numera i Stockholm, men har rötterna på västkusten och i Trollhättan.