Bredbandskollen börjar med musikstreaming!

När en svensk operatör öppet går ut med vilken USP det är att prioritera trafik i sitt nät, är det verkligen nytänkande. Något som förut tidigare endast skedde i det fördolda, för att skydda sina egna intressen, anses nu vara inte bara rumsrent, utan till och med något PR-avdelningen tycker förtjänar en pressrelease.

”Vakna Rickard!” skriker chatten. Bloggredaktören är på hugget och vet att jag är tillbaka. Nio månaders föräldraledighet är till sin ände och ”det är dags att börja blogga igen”. Denna gång är det en artikel i Dagens Industri som pockat på hans uppmärksamhet. ”Är inte detta nåt?”

Allt eftersom operatörerna under 2000-talet köpt upp varandra och delat upp marknaden mellan sig så har konkurrensen minskat. Andelen bredbandskunder med bara en eller ett fåtal alternativ är stor och skapar en inlåsningseffekt som gör de stora drakarna trötta och tjänsterna överbelastade och usla. Andelen användare på Bredbandskollen är ett mått på detta, för skulle inte bättre anslutningar och mer fiber minska behovet av en mättjänst? Min Google Analytics hävdar nämligen motsatsen.

Öppna nät

De mobila internetoperatörerna sticker dock ut. Här råder det god konkurrens, iallafall i storstäderna där täckningen tillåter det. Det gör att alla knep är tillåtna. Till och med att göra om rådande EU-policy till en säljpitch. För även om EU och Sverige är lite slappare på nätneutralitetsområdet än USA så är ändå budskapet glasklart. Det är öppna och oprioriterade nät som gäller.

Men är det egentligen något nytt att operatörerna skiter i nätneutraliteten? Nej, tyvärr. Ett bra exempel är hur operatörerna i årtionden har prioriterat sina egna TV-tjänster före allmänt tillgängliga tjänster som till exempel Youtube, Netflix, Svtplay och HBO. Detta helt utan att PTS reagerat. Kanske inte ett jätteproblem i början när det var TVTV som gällde. Men idag när fler och fler (även jag) hoppat av TVTV-tåget för att istället enbart titta på streamingtjänster så börjar det bli farligt.

Vad är då faran med att operatörerna prioriterar vissa tjänster före andra? Jo, DI-journalistens stora gräv sätter fingret på problemet. Tre hade nämligen glömt bort några streamingtjänster i pressreleasen. Till exempel nyetablerade Apple Music som trots flopprykten självklart också vill slippa förbruka data. För annars kommer de ju tappa kunder till Spotify. Och stackars lilla Soundcloud som jag knappt visst fanns. Och alla andra hundratusen framtida små och stora streamingtjänster som inte heller är med på gästlistan.

Dörren har öppnats

Så där har vi det. Tre har öppnat dörren och släppt in några tjänster i värmen. Men för de allra flesta av oss så får vi fortfarande nöja oss med att det tickar på megabyte när mobilkunderna använder våra tjänster. Eller måste vi det?

För även om jag kanske låter lite bitter nu så är en sak säker. Bredbandskollen kommer i nästa version att börja skicka ljudfiler när den mäter. För om det är kriteriet för att kunderna ska slippa operatörernas trafiktaksterror är ju det lätt fixat. Min fråga till er Bredbandskollenfans är nu bara, vilken musik ska vi spela?

Etiketter: , , , Foto: Streaming Music - Music Service - Smartphone av Perspecsys Photos (CC BY-SA 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Lucas 4 september 2015, kl 00.03

  Tycker att du låter mer bitter än nödvändigt. Detta var något 3 kom med för några dagar sedan och du dömer redan ut allt. Varför? Finns ingen anledning för det. 3 har ju inte enbart valt en tjänst som man själva samarbetar med, utan även Spotify som till och med ägs till viss del av Telia.

  Om man ger 3 några veckor, om inte till och med månader, för att se hur man anpassar sig och lägger till fler tjänster så kan man efter det välja att avgöra hur man tycker att det fungerar och om det är något som påverkar nätneutraliteten negativt.

  Att erbjuda 70GB extra data för musikstreaming är en USP tycker jag, verkligen. På sättet som 3 gjort det är det inget farligt. Kollar man däremot på hur det var hos Telia för några år sedan, när just en specifik tjänst fick förtur, är det en helt annan sak.

  Om 3 nu verkligen lever upp till att man lägger till musiktjänster så långt det är möjligt ser jag detta som något väldigt bra gjort.

  Om nästa version blir en musiktjänst finns det ingen anledning till att 3 inte skulle släppa igenom det som jag ser det. Men om man endast byter ut testfilerna tycker jag inte att det är något som ska tillåtas.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 6 september 2015, kl 09.55

   Det spelar ingen roll ifall Tre lägger till ”alla musiktjänster”, det jag försöker sätta fingret på är att det inte är deras sak att lägga sig i vad deras kunder använder sin internetanslutning till. Varför särbehandla vissa tjänster men inte alla?

   Läs på lite om nätneutralitetsdiskussionen, den har pågått i årtionden och är i många länder förknippat med hård lagstiftning. I Sverige är det lite slappare men även om Tre hävdar att de inte har gjort något fel så är det inte omöjligt att detta faktiskt kan gå emot gällande lagstiftning.

   Svara
 • Rowas 4 september 2015, kl 04.06

  Vad sägs om Iron Maiden’s nya platta, som precis släppts?
  Om vi vill slippa undan de stora musik företagen’s potentiella gnäll, så svämar ju ocremix.org över av fantastisk musik skapad av fans för fans av spelmusik.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 6 september 2015, kl 09.56

   Perfekt!!

   Svara
 • Mattias 6 september 2015, kl 02.19

  När jag lästa om denna kampanjen fanns det endast en fråga som oroade mig och som jag inte hittat svar på ännu. Hur identifierar Tre att man lyssnar på en av dessa streamingtjänster? Jag ser två svar:

  1. Tre har ett register med IP/hostnames och kan på så vis avgöra om kunden/användaren streamar eller inte.
  2. Tre ”lyssnar” på din data för att avgöra vad för typ det är.

  Om rätta svaret är nummer #1 så ser jag inga som helst problem med denna kampanjen. Det handlar inte om prioritering av datatrafik utan endast att rabattera kunder för specifika tjänster. Precis som Telia gjort när man gett bort Spotify Premium med nya abonnemang. Prioritering är något annat (läs längre ner).4

  Däremot om rätta svaret är nummer #2 så är vi ute på VÄLDIGT tunn is och jag tycker det hade varit direkt vidrigt av Tre att avlyssna sina kunder på detta sättet OM så är fallet.

  Men som sagt, jag vet inte vad svaret är, och kan någon upplysa mig om det så hade jag uppskattat det. Tills dess är jag försiktigt optimistisk. I vilket fall kan jag inte se hur det skulle handla om prioritering av en tjänst över en annan (vilket så klart är fel också) då min definition av prioritering är det att faktiskt sänka hastigheter/åtkomster för andra tjänster/protokoll för att uppnå prioriterad trafik hos valda streamingtjänster (Spotify, Tidal, Deezer i detta fallet).

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 6 september 2015, kl 10.03

   Av artikeln att döma så gissar jag på #2.
   Att ge någon annan tjänst fördelar jämfört med andra tjänster anser jag är prioritering enligt språket definition av ordet. Det kanske inte vad anses vara prioritering ur ett nätverkstekniskt perspektiv, men det spelar mindre roll i sammanhanget.

   Det spelar ingen roll ifall alla musiktjänster behandlas lika, video och andra tjänster förtjänar precis samma utrymme. Det jag försöker sätta fingret på i artikeln är att Tre inte har rätt att göra detta och det är svårt att veta var gränsen går ifall t.ex. Bredbandskollen börjar spela musik.

   Svara