När kan jag börja använda min .se-domän?

Du vaknar mitt i en dröm och sätter dig rakt upp i sängen, klarvaken! Väckarklockan visar 02.23. Du har precis fått en snilleblixt. Du ska börja tillverka och sälja på internet! Ingen tid att förlora, in på webbhotellet och upp med webbsidan på en gång! Men hur långt tid tar det egentligen innan min hemsida och nya domän är ute på internet från det att jag registrerat den på webbhotellet?

Du funderar lite och väljer till slut ett domännamn. Välj ett som beskriver det du ska göra på ett enkelt sätt. Det behöver inte vara kort, bara folk kommer ihåg det och berättar om din fantastiska webbsida föralla sina vänner. Glöm inte att du kan ha domännamn med ÅÄÖ i, men ska du ha ett sådant så ska du registrera samma utan ÅÄÖ också, så du har båda. Det sker inte automatiskt.

Åh, vilket tur, domännamnet var ledigt. Klick klick.. Fram med kortet.. Klick klick.. Unix eller Windows… Jag vet inte, unix tror jag… Klick klick… WordPress… Klick klick… Såja, nu var det klart, det gick ju smidigt.

Varför händer inget?

Men, varför fungerar den inte? Jag skriver in mitt nya domännamn i webbläsaren och inget händer. Den säger att det inte finns och jag registrerade det ju precis. Gick det inte igenom?

Jo, så här fungerar det. Direkt när du registrerade ditt nya domännamn så skickade din registrar (ditt webbhotell) in allt underlag till .SE. .SE paxade det illa kvickt så att ingen annan skulle komma och registrera det. Däremot så tar det lite tid innan det börjar fungera.

.SE är nämligen en del av den stora DNS-infrastrukturen. Det börjar med ROT som svarar på frågor om vem som tar hand om hela .se (eller för den delen .no, .com och så vidare). Och det är ju vi, .SE som har det. Så alla frågor som handlar om domäner som slutar på .se hänvisar ROT till våra servrar, logiskt eller hur. Läs mer om DNS här!

1,1 miljoner domännamn

På våra servrar så har vi en lista som innehåller vilken registrar (eller webbhotell) som har just din domän och hemsida. Denna lista innehåller just nu över 1,1 miljoner domännamn och den blir bara längre och längre för varje dag. Men just eftersom denna lista är så lång, så tar det lite tid att sammanställa alla dessa domäner. Vi signerar dessutom allt med DNSSEC vilket också tar lite tid.

.SE har därför valt att skicka ut denna lista till våra servrar en gång varannan timme. Som tur är så sker detta dygnet runt, så även nattsuddare behöver inte vänta speciellt länge. Men är du otålig och vill veta när den kommer ut på servrarna, så ska jag visa dig ett knep.

Börja med att kolla vad klockan är i UTC, det är precis samma sak som GMT. Du vet den där pinnen i marken som du fick åka och kolla på i Greenwich på skolresan till England. Just nu (sommartid) är UTC/GMT två timmar före oss, men du kan kolla vad UTC-klockan är enkelt här: http://www.worldtimeserver.com/current_time_in_UTC.aspx

Ställ en DNS-fråga

Därefter så ställer du en DNS-fråga till en av våra servrar (alla uppdateras ungefär samtidigt) för att se från vilken klockslag den innehåller data. Ifall du är UNIX-hackare så kan du skriva:

# dig +short txt se @a.ns.se
”SE zone update: 2011-07-05 11:05:50 +0000 (EPOCH 1309863950) (auto)”

Men jag antar att du gillar att klicka på länkar mer, så här finns en fiffig webbtjänst som gör det åt dig: http://www.digwebinterface.com/?hostnames=se&type=TXT&short=on&useresolver=69.65.17.101&ns=self&nameservers=a.ns.se

Längst ned på denna sida så ser du vilken tid vi samlade ihop alla domäner, signerade och skickade ut hela rasket på våra servrar.

Koll på tiden

Det tar ungefär 20 minuter till en halvtimme från det att vi samlar ihop databasen till dess att den hamnar på din närmaste server. Så om det står 11:05:50 +0000 så betydde det att listan samlandes ihop kl 13.05 (svensk sommartid) eller kl 12.05 (svensk vintertid). Då borde nästa fil finnas på din närmaste server runt klockan 15.35 (14.35 vintertid), ungefär. Och ifall du då registrerar din domän lite innan kl 15.00 (14.00 vintertid) så är det en stor chans att den då finns med. Du kan dubbelkolla på vår förstasida om domänen finns i vår databas innan.

Hur som helst, det bör i värsta fall inte dröja mer än 2-3 timmar innan din nya webbsida syns för alla. Och fungera den fortfarande inte för dig, så kanske du måste starta om datorn eller routern. Det är nämligen så att datorn har en cache och sparar DNS-frågor du gör, så att det går snabbt att surfa dit nästa gång. Men i detta fall så blev det lite fel och då får man snällt starta om.

Klockan är 05.45. Din nya hemsida är uppe, om än lite tillfälligt och du kryper nöjt ner i sängen bredvid fru/man och barn för 15 minuters kvalitetssömn innan väckarklockan ringer. Hoppas nu bara din affärsidé håller.

Etiketter: , , , , , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.