Det ska börjas i tid – Internetstiftelsens barnhack för de allra minsta

Av Måns Jonasson den 23 april, 2013

I helgen samlades sexton barn i åldrarna 6 till 13 år här hos oss på Internetstiftelsen för att få en kurs i programmering för nybörjare. Det var både roligt och inspirerande att se barnen göra egna spel på nolltid!

Foto från ett av våra tidigare Barnhack.

I det senaste avsnittet av .SE-podcasten diskuterade vi huruvida det vore bra om programmering infördes som obligatoriskt skolämne i Sverige. Vi var inte eniga om vikten av att alla barn ska lära sig programmera, men hur gör man egentligen i dag om man vill att ens barn ska få lära sig?

När hemdatorerna först blev vanliga på 1980-talet uppstod en generation av ”sovrumsprogrammerare” – vanliga barn och ungdomar som lärde sig att programmera sina datorer, dels eftersom det inte fanns samma utbud av färdiga program och spel som i dag, men antagligen främst för att alla hemdatorer kom förprogrammerade med BASIC – ett enkelt programmeringsspråk som lockade många till att börja experimentera med programmering på ett enkelt sätt.

Dagens PC-datorer kommer oftast inte med någon programmeringsmiljö inbyggd, och många av enheterna som våra barn använder är av säkerhetsskäl slutna plattformar vilket gör det närmast omöjligt för en vanlig användare att börja skapa egna program för plattformen.  Tack och lov finns det redan en hel del funderingar på hur man kan göra, och en av de bästa lösningarna enligt mig är Scratch.

Scratch gör barn till miniprogrammerare

Scratch är en mjukvara framtagen av MIT (Massachusetts Institute of Technology) för att introducera programmering som koncept för barn och ungdomar. Eftersom det är lätt att komma igång med Scratch är det dock också många vuxna som gillar att göra egna program med hjälp av Scratch.

Den som börjar leka med Scratch lär sig snabbt grunderna i programmering som koncept. Man använder sig av objekt, variabler, loopar, villkor och mycket annat som blir en solid grund att bygga vidare på för den som blir sugen på att fortsätta sin programmeringskarriär efter att ha börjat med Scratch. Det finns stora mängder färdiga spel och program till Scratch att titta på, lära sig av och börja ändra i.

Barn som använder Scratch blir snabbt kompetenta ”miniprogrammerare” och kan redan efter en liten stund göra egna spel och program. Men kanske allra viktigast är att barnen lär sig att datorerna tar sina instruktioner från människor, och att alla som vill kan lära sig hur.

Under vårt hack fick alla barn först en kort introduktion till vad programmering är, och sen började vi direkt titta på hur man gör egna spel i Scratch. Det tog bara några minuter så var vi igång med att få en katt att springa över skärmen, jama när man klickar på den och börja räkna poäng.

Barnen kom med egna kloka förslag och frågor, och efter att vårt första spel var klart fick de själva komma på egna spel.

Efter två timmar fick jag nästan slita barnen från datorerna för att dela ut diplomen, och förhoppningsvis har alla barn redan börjat göra fler spel när de kom hem!

Diplomutdelning!

Kursbok för Scratch

Jag har påbörjat en kursbok för Scratch som alla fick med sig hem i söndags. Om du själv är sugen på att börja med Scratch eller vill få hjälp att sätta igång hemma med ditt eget barn går det bra att ladda ner den som PDF här.