Backlash för tillgänglighetstalibanerna

“Lägg ner den där jävla telefonen” skrev bloggaren och trebarnspappan MMAfarsan i ett av förra årets mest virala inlägg. Samtidsspaningen om hur barn tvingas tävla om uppmärksamheten med “maskinen du har i näven” har i skrivande stund delats över tiotusen gånger på Facebook. En motrörelse till att ständigt vara uppkopplad har börjat utkristallisera sig.

Med rätta, kan man kanske tycka. Många svenskar har möjligheten att ta med sig jobbet hem, och gör just det. Under de senaste tjugo åren har vi samtidigt kunnat se en kraftig ökning av människors svårigheter att sova på grund av tankar på arbetet, något som bland annat Arbetsmiljöverket pekar på i sin återkommande rapport om tillståndet på Sveriges arbetsplatser. Den dåliga balansen mellan arbete och fritid är en social och ekonomisk hämsko som förtjänar mer uppmärksamhet, inte minst i den kommande valrörelsen.

Tillgängliga föräldrar

Verkligheten idag är att många svenskar har svårt att släppa arbetet, trots att de är hemma. En tredjedel av de anställda som har barn under 13 år läser sin jobbmejl på fritiden minst en gång i veckan enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är särskilt vanligt bland dem med hög befattning. Pappor är mest tillgängliga. Två av fem pappor sköter sitt arbete via e‑post utanför arbetet.

Opinionsbildning

”Kan vi börja tala mer om fritidslinjen?” frågade sig Aftonbladets Fredrik Virtanen retoriskt i en krönika för något år sedan, och citerade den gamle socialdemokratiske finansministern Ernst Wigforss som ska ha sagt att om målet med samhällsutvecklingen är att alla skulle arbeta maximalt ”voro vi sinnessjuka”. Fredrik Virtanen är inte ensam om att reflektera över livspusslet. Det gränslösa arbetslivet stod även i fokus i Unionens imagekampanj i höstas. TV-film och annan reklam kombinerades med opinionsbildning för att få både medlemmar och ickemedlemmar att fundera på sin egen tillgänglighet och skapa en mejl- och mobilpolicy på arbetsplatsen. Ett initiativ som väckte debatt kring kombinationen arbete och fritid.

Balans i livet

Jag undviker iallafall att snegla på jobbmobilen när jag är hemma. Att separera arbete och jobb känns ändå som en förhållandevis viktig princip. Och jag är inte ensam. I ett europeiskt perspektiv är vi svenskar förhållandevis nöjda med hur vi får ihop livspusslet. Personer med balans i livet har dessutom trevligare på jobbet, arbetar mer fokuserat och levererar med högre kvalitet. Något som brukar visar sig även i ekonomiavdelningens Exceldokument i slutet av räkenskapsåret.

Etiketter: , , , , , , ,

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.