Avkopplad eller bortkopplad?

Olle, finner internet så abstrakt att han inte hittar orden att beskriva vad han menar. Han har såklart hört att det där med ”www” är otroligt enkelt, men själv blir han fortfarande manuellt anropad till vinklubben. För till det där med www och @ behövs ju såklart någon slags apparat, som han inte tänker skaffa sig. Ändå finns det stunder då känslan av att vara handikappad infinner sig.

En dag förlorar tekniknörden och TV-profilen Kjell ”Kjelleman” Eriksson sin uppkoppling till nätet.  Det är upptakten till Utbildningsradions kommande program ”De Bortkopplade” som nu på torsdag 20.00 har smygpremiär när Digidel bjuder in till Almedalsbiblioteket. Där får vi träffa Olle och några andra av de 1,3 miljoner svenskar som ännu inte tagit klivet in på nätet. Här berättar jag om några av dem.

– Aldrig i livet att jag skulle betala mina räkningar via internet. Margareta kniper ihop munnen och ögonen spelar. Det är Margaretas bestämda uppfattning och ”ingen ska skita henne på näsan”, det har hon med sig sedan barnsben. Internet upplever hon som osäkert och farligt. Det kan snos pengar och identiteter och den känslan är så stark att motståndet mot datorn och internet vinner. Men ibland kan Margareta känna sig trakasserad, som när hon inte längre kunde ta del av de kommunpolitiska handlingarna som plötsligt bara erbjöds digitalt.

Micke trivs med sitt analoga liv där han vänder ryggen till samhällets stress och press. Han berättar med viss stolthet att han vägrat använda datorn för att skriva in sig på Arbetsförmedlingen och att han inte mejlat i hela sitt liv.  I gengäld har han tid att vänta och sätter en ära i att leva så rent han kan ifrån ett digitalt liv. Men till och med Micke faller dit ibland, till exempel genom att spela CD-skivor i sin gamla veteranbil. Frågan är om Micke är avkopplad eller bortkopplad?

Tatina blickar med längtan över staketet till grannarna, som har internet. Hon har så sent som för två år sedan upptäckt ”den andra världen”, internet… Som arbetslös har hon inte råd med en dator men kan ändå inte låta bli att drömma om att utbilda sig själv i att använda nätet och på så sätt få kontakt med vänner och tillgång till en mängd information. Tatiana känner att just nu, utan internet, missar du inte bara lite  hon missar hela livet.

Elisabeth lägger armarna i kors och ifrågasätter vad man egentligen ska med en dator till, för det är ju så mycket dumt på de där datorerna. Men när Kjell får reda på att hon älskar klassiska konserter och spelar Wagner för henne i sin telefon kan hon inte hejda entusiasmen.  Ända tills hon kommer på sig själv och förtrollningen bryts.

Birgit säger; förr i tiden satte jag mig vid datorn och ropade på Eivind… men nu kan jag inte ropa på honom mer. Maken gick bort i cancer och Birgit blev ensam kvar. Hon ger ifrån sig en suck, och ur henne slipper orden; internet är en diktatur.

Och kanske är känslan så, då man känner sig bortkopplad och utanför i samhället.

Kampanjen Digidel, som drivs av bland andra .SE, vill att fler ska våga, vilja och kunna använda internet. På torsdag (5 juli) 20.00 smygvisar Digidel ett längre utdrag ur Utbildningsradions kommande program, ”De Bortkopplade”. Smygvisningen följs upp med ett filmsamtal som jag modererar, med gästerna Erik Fichtelius, VD för Utbildningsradion, Rose-Marie Frebran, Örebros Landshövding, Kerstin Simberg, Almedalens bibliotekschef och Göran Marby, generaldirektör Post och Telestyrelsen.

Etiketter: , , Foto: An all-day-in-pyjamas kinda day aka stressed av Eltpic (CC BY-NC 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • grform 17 juli 2012, kl 17.42

    Och om man nu absolut inte har något intresse av (eller råd till) att skaffa dator och internet och av att lära sig hur tekniken fungerar utan i stället vill ägna tiden (och pengarna) åt annat – skall man då ändå vara tvungen???

    Detta är inte sagt i egen sak (jag är en dator-/internetnörd) men jag VET att det finns många människor som varken har råd eller intresse!!

    Svara