Att tvinga bort domännamn hjälper inte

Till Valborg fick vi förhandsbesked om att åklagarmyndigheten lämnat in ett yrkande till Stockholms tingsrätt om förverkande av två domännamn, thepiratebay.se och piratebay.se. Nu kommer detta inte som en överraskning och vår chefsjurist Elisabeth har redan bloggat om det tidigare.

(This blog post has been translated to english, click here to read it)

Vad som är nytt är det faktum att åklagaren nu väljer att driva en rättslig process mot oss som om .SE vore part i den långvariga tvisten mellan representanter för tjänsten The Pirate Bay och upphovsrättsinnehavare.

.SE:s katalogfunktion har i åklagarens  ögon blivit någon form av medhjälpare till brottslig verksamhet. Ett synsätt som mig veterligen är unikt i Europa. Det har inte hänt tidigare att en stat stämmer ett registry för medhjälp till brottslig verksamhet alternativt brott mot upphovsrättslagen. Nåja, Sverige vill gärna vara bäst och först när det gäller internet, även om detta rekord är väldigt tveksamt.

Och fort ska det gå. Precis innan Kristi himmelfärdsdag fick vi yrkandet och hade två veckor på oss att svara. Nu har vi fått förlängd svarsfrist till början av juni.  Åklagaren anser att detta är så bråttom att tingsrätten kan ta beslutet på handlingarna utan förhandling.

.SE:s roll

Vad har vi gjort då? Som ni vet är vi toppdomänsadministratör för .se och administrerar närmare 1,3 miljoner .se-domännamn. Vi utför en uppslagnings-  och katalogfunktion och hjälper till med översättningen från domännamn till den riktiga adressen på internet; IP-adressen.

Detta gör vi inte ensamma.

.SE gör översättningen från .se-domännamn till namnserver, en namnserveroperatör gör översättning till IP-adressen och för de vanligaste frågorna hjälper en resolveroperatör (till exempel Telia) till i stället för .SE.

Sedan sker tilldelning av IP-adresser till en ISP (internetleverantör) genom RIPE.  Och IANA ger oss rätten att administrera toppdomänen .se. Kanske borde jag inte heller glömma Google som hjälper dig att hitta om du inte känner till domännamnet.

Var drar man gränsen för en rättslig process och ansvarsfrågan?

Vi är ett ekosystem av organisationer och funktioner som gör att man hittar på internet. Här kommer också min poäng: var drar man gränsen för en rättslig process och ansvarsfrågan?

Åklagaren har som mål att förverka två domännamn från .SE och att staten ska äga dessa, alternativt att vi avregistrerar och sedan för all tid framöver spärrar dessa domännamn. Vad betyder det?

För det första är det osäkert om alla domännamn under .se är stiftelsens egendom. En egendom som man i så fall kan förverka. Sedan ska staten få dessa namn. Ska vi skicka en avi till staten då?

Alternativet att spärra för all framtid låter som att det strider mot lagen om nationella toppdomäner i Sverige. Tidigare diskussioner kring spärrande av domännamn med PTS och Finansinspektionen har lett till en förståelse att den vägen inte är nödvändig.

Att ta bort domännamnet – som att ta bort en skylt till en butik

Det finns olika sätt att blockera innehåll som är tillgängligt via nätet. Att ta bort domännamn från adressrymden är något som liknar att ta bort en skylt till en butik på stan. Det blir svårare för kunderna att hitta affären, men den ligger kvar och den kund som väl tar sig dit kan fortsätta handla där.

En annan liknelse är att permanent ta bort adresser för att ett brott har begåtts i en fastighet. Hur skulle Stockholms adressplan se ut om man gjorde så? Som en schweizerost med många hål troligen.

Att ta bort skylten – domännamnet – är ett ineffektivt och oproportionerligt sätt att få effekt av en tidigare dom som säger att en tjänst ska bort från internet.

.SE är den snabba genvägen, men fel lösning

.SE är inte heller en del av problemet som finns mellan två parter. Vi är den snabba genvägen, men vi är fel lösning!

.SE kommer naturligtvis bemöta åklagarnas syn. Vi har en pedagogisk uppgift framför oss att förklara för tingsrätten vad ett domännamn är, vad .SE gör och det principiellt felaktiga i att förverka domännamn för alltid.

Det blir kostsamt och även om advokater kommer att tycka att detta är ett intressant mål så är det sura pengar som vi hellre hade lagt på våra satsningar inom skolan eller digital delaktighet.

Önska oss lycka till!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , Foto: Wrong Way av Miles Tsang (CC BY-NC-ND 2.0)

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.