Att återanvända och skapa nytt

Det mesta material som tas fram för .SE:s olika projekt är Creative Commons-licensierat – däribland det vi på skoltävlingen Webbstjärnan tar fram för elever och lärare i skolan. Vi jobbar också hårt med att sprida kunskapen om Creative Commons till lärare och elever som är med i tävlingen – vi är nämligen övertygade om att det är en bra hjälp i skolarbetet.

Creative Commons bygger på upphovsrätten och är ett licenssystem anpassat för en digital värld. Licenserna ger skapande människor möjlighet att enkelt dela med sig av sitt material. Vill du ha mer bakgrundsinformation så läs gärna blogginlägget jag skrev i samband med licensernas 10-årsdag, eller kolla på den populära filmen vi tagit fram som förklarar hur licenserna funkar.

CC ger elever i skolan en möjlighet att använda bra foton, filmer och illustrationer som de kan bearbeta och sedan sprida vidare. När de gör det lär de sig också mer om upphovsrätt och de möjligheter som finns med fritt licensierat material – samtidigt som de inte behöver kränka någons upphovsrätt.

Webbstjärnan återanvänder Webbstjärnan

Under det här tävlingsåret har vi på Webbstjärnan försökt visa på de möjligheter som vårt CC-licensierade material kan ha för användarna genom att vi själva återanvänt och skapat nytt med hjälp av vårt tidigare material.

Materialet vi skapar är tillgängligt under CC-licensen Erkännande. Den innebär att vem som helt får använda och sprida, och bearbeta vårt material utan att fråga oss om lov så länge de anger oss som källa. Materialet blir därmed enkelt att använda och bearbeta och användarna kan sedan fritt sprida sina versioner – precis på det sätt som det är tänkt att licenssystemet ska funka.

Hösten 2011 tog vi fram en spelplan för att visa för deltagarna i Webbstjärnan hur tävlingen fungerar. Vilka krav som finns för att ett lag ska få ett diplom, att vår logga ska finnas på första sidan och att varje webbplats behöver en om-sida som berätta vilka som står bakom webbplatsen och vilket syfte som webbplatsen har.

I år valde vi att utgå från vår spelplan och göra en kort animation som visar hur en tävlande idé springer från start till mål. Vi har även gjort spelgubbar för att det ska vara möjligt att spela Webbstjärnans spel tillsammans med eleverna i skolan.

Vi har också valt att använda .SE:s infografik om Creative Commons som utgångspunkt för att skapa en bloggskola. Eftersom illustrationen är licensierad under CC Erkännande kunde vi göra om den, lägga till lite färger, lite annan information och vips hade vi skapat en bloggskola. Allt för att visa hur man kan skapa en blogg, och samtidigt får vi en möjlighet att visa hur Creative Commons fungerar och de möjligheter som Creative Commons licensierat material har.

Sajter med Creative Commons-licensierat material

Flickr, som är en av världens största fotosidor,  är ett utmärkt ställe att leta efter CC-licenserade bilder på. När du söker efter något, till exempel ”hund” kan du till höger om rutan klicka på ”advanced search” och där välja att visa enbart de bilder som är licenserat med Creative Commons.

Skärmdump från flickr.com

 

Letar ni bilder till skolarbetet så brukar jag också rekommendera Wikimedia Commons, en wiki som samlar in bilder och annan media som släppts under en fri licens eller tillhör allmän egendom.

Vet du fler ställen där det finns bra material som elever kan använda? Jag tar tacksamt emot tips.

Lär dig mer – kom på kostnadsfritt seminarium om Creative Commons

27 februari har vi ett halvdagsseminarium tillsammans med Digisam och Creative Commons Sverige för alla som vill lära sig mer. Seminariet är klockan 13-17 här på .SE. Det är gratis och öppen för alla, anmäl dig här.

Etiketter: , , , Foto: create - share - remix av Webbstjärnan (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.