Årets största internethändelser 2013

För tredje året i rad är det dags för mig att lista årets största internethändelser. Och 2013 är det väl egentligen ingen tvekan om vad som hamnar på förstaplats: Edward Snowden och hans läckta uppgifter om det övervakningssamhälle vi lever i.

1. Edward Snowden
2. Bitcoins
3. TV-avgiften börjar gälla även för datorer och mobiler
4. Lösenordsläckorna fortsätter
5. De första nya toppdomänerna godkända
6.  Surfplattornas segertåg
7. Datalagringsdirektivet
8. Kraftig ökning av datatrafiken i mobilnäten
9. 1 miljard spelare världen över
10. ”Min dator var fjärrstyrd”

(Längst ner i det här inlägget hittar du en illustration med alla de listade händelserna samlade, dela gärna!)

1. Edward Snowden

Efter några år med Wikileaks som källa till stora läckor blev Edward Snowden i år en minst sagt värdig arvtagare. Den information vi fått via Snowden kommer att styra diskussionen om internets framtid under de närmaste åren.

Nästan dagligen sedan den 6:e juni då första avslöjandet publicerades om NSA:s systematiska insamlande av telefonuppgifter från Verizon, har det publicerats nya avslöjanden. Vi har nu förstått att NSA och GCHQ tillsammans med de övriga inom Five Eyes har bedrivit ett globalt och systematiskt arbete med att avlyssna hela internet, och dessutom utfört riktade attacker för att avlyssna särskilt intressanta källor. Samtidigt kan vi räkna med många fler avslöjanden under 2014, de dokument Snowden tagit med sig från Booz Allen Hamilton som underleverantör till NSA har fortfarande inte läckt färdigt.

Sverige har också visat sig vara djupt insyltade, och tillhör definitivt numera gruppen av Five Eyes som i princip fullvärdig medlem. Uppdrag Granskning har gått igenom de dokument som visar FRA:s inblandning.

EFF har visualiserat de stora händelserna i en tidslinjeIETF har gått ut med stridsropet att vi nu måste stärka internet, många skriker om att FN borde göra något.

I vår kommer Brasilien vara värd för vårens Internet Governance Forum där frågorna om internets styrning i ljuset av den massavlyssning vi ser just nu kommer att diskuteras. Vissa fruktar att vi kommer att få se ett uppstyckat internet (eller ett balkaniserat internet som många säger), där de olika näten inte kommer att kunna kommunicera med varandra – en motsats till det öppna och fria internet vi är vana vid.

Det Snowden avslöjat visar att vi som utvecklar internet inte tagit den personliga integriteten på allvar, utan låtit många internetprotokoll gå i klartext. När 2013 är över står det klart att vi måste förbättra nätet och de underliggande protokollen så att det blir säkert att använda internet igen. Du ska inte behöva fundera på hur du formulerar dig eller vilka texter på nätet du läser utan att också fundera på hur det du gör kan tolkas av andra. Många av oss har funderat både en och två gånger på om den personliga integriteten är död, eller ifall det bara är en tillfällig svacka. Förhoppningsvis är det det senare.

Uppdatering 20/12:  Här listar jag årets viktigaste Snowdenavslöjanden

2. Bitcoins

internethandelser_2013_2Den virtuella valutan har sannerligen exploderat i år. Inte minst har Bitcoins fått uppmärksamhet för den brutala uppgång i värde senaste halvåret. När jag skriver det här har BTC gått upp i strax över 6000 kronor, från att i somras legat på en nivå runt 500 kronor, en ökning med 1100 procent. Svenska bitcoin-företag har också börjat visa upp sig, inte minst med hårdvaruföretaget KNC Miner.

Nu är frågan vad som händer härnäst, när börjar de svenska bankerna ta valutan seriöst? Eller blir det så att BTC kraschar och banar vägen för någon av de andra virtuella valutorna som också de är under stark tillväxt? Enligt The Economist visar Bitcoins alla tecken på att vara en uppblåst bubbla som är på väg att spricka.

Är du ändå sugen på att handla bitcoins så kan du snart göra det i en svensk bitcoin-automat. Se upp så att du inte blir rånad. Det är nämligen lätt hänt om man inte skyddar sin digitala plånbok. Eftersom valutan är anonym så är det inte heller helt lätt att spåra upp rånaren.

3. TV-avgiften börjar gälla även för datorer och mobiler

internethandelser_2013_3Förvaltningsrätten i Luleå fastslog till slut att det är korrekt av Radiotjänst att kräva ut tv-avgift av innehavare av datorer och smarta telefoner. Detta är årets starkaste tecken på att vi nu slutar titta på tablålagd TV och istället börjat titta på TV via datorn när det själv passar oss. Förra året konstaterade jag att det stora kriget om att sälja streamad film och TV på nätet hade börjat, och i år har det verkligen visat sig gå att sälja dessa tjänster också (även om vissa tjänster konkurreras ut, Lovefilm la till exempel ner sin verksamhet i juni i år). SVT gick också ut i januari och sa att de skulle strömma all TV på internet (men att de inte skulle licensbelägga datorer). Årets upplaga av Svenskarna och Internet visar dock att endast tre procent av svenskarna enbart ser på TV via internet och att den olagliga fildelningen är kvar på samma nivå som tidigare.

4. Lösenordsläckorna fortsätter

internethandelser_2013_4

Lösenordsläckorna fortsätter och de drabbar dessutom fler människor än någonsin. I år har vi till exempel sett en massiv läcka från Adobe där 135 miljoner lösenord läckte ut. Förvånansvärt många sajter som läcker ut sina lösenord skyddar inte lösenorden med kryptering alls, alternativt med ett väldigt mediokert skydd. Det har bland annat uppmärksammats att Dustin lagrar lösenord i klartext, vilket är uppseendeväckande år 2013. Det går att lagra lösenord på ett sätt som gör det extremt svårt för en angripare att lista ut hur lösenorden ser ut. Om du ska avge något nyårslöfte i år, låt det bli att du ska styra upp dina lösenord så att du minimerar risken att de hamnar i fel händer. Det du kan göra som användare för att skydda dig är att använda unika lösenord för varje tjänst du använder dig av (eller till och med tvåfaktors-autentisering där det fungerar) med hjälp av en lösenordshanterare. Några tips från vår säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder hittar du här

I förra årets bloggpost skrev jag ”I Sverige har vi ingen lagstiftning som tvingar företag eller myndigheter att informera sina användare om att de haft intrång och blivit av med exempelvis kunddata. Det skulle jag vilja att vi hade, för mörkertalet är helt säkert bra mycket större än det vi känner till.” Det gäller fortfarande.

5. De första nya toppdomänerna godkända

internethandelser_2013_5

Nu har de börjat komma igång, de nya toppdomänerna. Vi här på .SE har jobbat hårt med att testa kvaliteten på de nya toppdomänerna som ICANN nu börjat släppa på. .SE vann kontraktet om att kvalitetstesta alla nya toppdomäner åt ICANN, och nu börjar de första domänerna efter våra tester att delegeras i roten för DNS.

När de funnits där en viss tid kan de som äger toppdomänerna öppna upp marknaden för registrering av domännamn för slutkund. Redan nu finns till exempel .photography, .tattoo, .bike och .sexy. Så nästa år får vi se hur den marknaden utvecklas, och hur den påverkar den befintliga strukturen med landstoppdomäner såsom .se och .nu som vi administrerar. Peter Forsman har tidigare bloggat om detta här.

6. Surfplattornas segertåg

internethandelser_2013_6

Plattorna har i år verkligen tagit över i hemmen och det säljs nu fler plattor än persondatorer. Att årets julklapp skulle vara en råvarucentrifug låter skumt, jag tror det ligger många fler plattor inslagna i paket under årets julgran. Det positiva med det är att plattor verkligen kan få barn att använda internet mer, det dåliga är att det fortfarande är svårt att skapa innehåll med hjälp av en platta. Att skriva längre texter är outhärdligt, så det är tur att det går att koppla tangentbord till dem. Men, då blir det ju som laptops igen! Går vi varvet runt kanske? Snart kommer ju i alla fall de bärbara datorerna, alltså bärbara som i klockor och glasögon. I år har Google Glass kommit till vissa utvalda utvecklare, och Samsung med flera har introducerat smartare klockor som man till exempel kan få olika notifikationer för.

7. Datalagringsdirektivet

internethandelser_2013_7

Datalagringsdirektivet – som innebär att operatörer måste spara uppgifter om internet- och mobiltelefontrafik– trädde i kraft redan första maj 2012. Internetoperatörerna har dock behövt lite tid på sig för att implementera de funktioner som krävs för att uppfylla vad lagen kräver så det är först nu vi börjar se vad konsekvenserna av direktivet. Operatörerna har i år jobbat hårt med att implementera de stödsystem som krävs för att kunna lämna ut information till de rättsvårdande myndigheterna. Företaget Maintrac har sålt in ett system till mindre operatörer som har automatiserat hela behandlingen. I det här systemet fanns en automatisk funktion för utlämning av data vilket innebär att SÄPO och Polisen skulle kunna få ut uppgifter utan någon som helst kontroll. Detta stoppades tack och lov i sista stund då operatörerna fick kritik. Lite har svenskarna alltså börjat tänka till om den personliga integriteten, även om vi har långt kvar. Läs till exempel här.

8. Kraftig ökning av datatrafiken i mobilnäten

internethandelser_2013_8

Enligt internetstatistik.se är svenskarnas datahunger störst i Norden – vi använder mest data per abonnemang i mobilnäten och har också flest fasta abonnemang med 100 Mbit/s per capita. Och datatrafiken i mobilnäten fortsätter att öka, första halvåret 2013 har vi sett en ökning med nära 70%. Nu har dessutom 4G-abonnemangen börjat rulla ut till konsumenterna (antalet har ökat med nästan 900%!), något som också lett till kraftig ökning av den genomsnittliga hastigheten för mobilsurf, enligt en rapport från Bredbandskollen. Allt detta sker samtidigt som sms i mobilnäten drastiskt minskar (ni har väl noterat att erbjudandena om att skicka närmast oändligt antal SMS i mobilabonnemangen ökat?). Läs mer till exempel här.

9. 1 miljard spelare världen över

internethandelser_2013_9

Vi är nu över 1 miljard människor jorden runt som spelar digitala spel! Denna glada nyhet levererades av speldesignern och forskaren Jane McGonigal på Internetdagarna nyligen. En annan glad nyhet är GTA V som slog försäljningsrekord när spelet släpptes i september och drog in smått otroliga 800 miljoner dollar de första 24 timmarna. En annan orsak till att vi nu är så många spelfantaster världen över är så klart mobilspelen – just nu med Candy Crush Saga i täten som den mesta tidstjuven i tunnelbanan. Folk spelar helt enkelt som aldrig förr! Och det ställer krav på näten. De mest inbitna spelarna vill ha hög bandbredd och låg latens för att inte dö snabbare än sina ännu mer hängivna motståndare. När Xbox One annonserades på E3-mässan i somras berättade Microsoft att det inte skulle gå att spela spel utan att konsolen är uppkopplad till internet. Detta var dock ett uttalande de blev tvungna att backa från, världen är (ännu) inte beredd att alltid vara uppkopplad. Det skulle ju också ställa ännu högre krav på tillgänglighet, och inte ens Microsoft kan lova att din internetoperatör ger dig det.

10. ”Min dator var fjärrstyrd!”

internethandelser_2013_10

När domen från Svea hovrätt kom i målet om Gottfrid Svartholm Wargs intrång mot bland andra Logica och Nordea var den betydligt mildare än den tidigare domen från tingsrätten. Detta för att Svartholm friades för inblandning i bedrägeri och intrång mot Nordea. En av anledningarna var den svaga punkten i utredningen där åklagaren inte lyckades bevisa att Gottfrids dator inte var fjärrstyrd av någon annan – något Gottfrid själv hävdade. Denna typ av försvar har naturligtvis sedan dess förekommit i andra brottsmål och utredare kommer troligen att få det lite besvärligare att bevisa den här typen av brott framöver…

Bubblare

• EU har invigt ett cyberbrottscentrum, EC3, som ligger i Haag och den svenska polisen har också börjat organisera sig mot de organiserade blufföretagen som i det närmaste fått härja fritt på internet. .SE och också släppt två bra internetguider, ”Skydda ditt företag mot bedragare” och ”It-säkerhet för privatpersoner”.

• Det blir allt tydligare att tillgången till internet är extremt viktigt, det märks inte minst då internet försvinner som i fallen där Comhem fick ett större avbrott i september på grund av ett kabelbrott, och över 10 000 abonnenter blev utan internet i vissa fall upp till ett par veckor.

Läs Patriks tidigare årslistor

Årets illustration

internethandelser_2013_HiRes

Licens: CC-BY, illustratör: Jesper Wallerborg

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Foto: Samtliga illustrationer av Jesper Wallerborg (CC-BY)

Om bloggaren

Patrik Wallström DNS-expert på IIS Patrik är en av de som sett till att .se som första landstoppdomän i världen signerades med DNSSEC och att IIS var först med att erbjuda en kommersiell DNSSEC-tjänst. Patrik jobbade på IIS fram till hösten 2016.