Årets största internethändelser 2012

Varje gång jag sammanställer en årslista visar det sig att jag egentligen bara kommer ihåg vad som hänt under de senaste två månaderna, så även denna gång. Tur att det går enkelt att fräscha upp minnet med hjälp av internet! Den här gången tänkte jag lyfta fram mer generella trender som jag tycker visat sig särskilt starka i år.
Mina damer och herrar, här är årets internethändelser 2012:

1. Filmtjänster på nätet

Netflix, HBO Nordic, Filmnet, Viaplay, Voddler, Headweb, Lovefilm, SF Anytime och SVT Play, är bara början på en lång lista av alla film- och TV-tjänster som finns på den svenska delen av internet. De flesta av dem är betaltjänster, och den som vill ha full täckning i sitt film- och TV-tittande på nätet behöver ha en rätt stor plånbok. Nu väntar vi på att marknaden slår ut vissa aktörer, köper upp andra och bildar större tjänster som har större delen av det innehåll som konsumenten vill ha. Men det här visar att 90-talet hade helt rätt, internet gör att alla tjänster konvergerar mot IP. Det är egentligen bara telekomsektorn som inte insett detta ännu, och som försöker skydda sina gamla intäktskällor på alla sätt de kan.

2. Attacker mot DNS ökar

DNS har visat sig vara en attraktiv attack-vektor för den som vill ge sig på att ta ner tjänster, styra om trafik eller göra annan skada. Vi har senaste halvåret sett exempel på hur registrarer och registry-operatörer i Serbien, Rumänien, Irland och Pakistan styrt om de lokala domänerna för bland andra Google och Yahoo genom sårbarheter i registersystemen. Men vi har också sett exempel på DNS som hjälpmedel för att attackera andra tjänster genom så kallade amplifikationsattacker, vilket gör att man nu i DNS-världen arbetar hårt med att införa trafikfilter för att dämpa den här typen av skadlig trafik. Det mest kända exemplet från i år är när nyhetskanalen Al Jazeera slogs ut.

3. DDoS-attacker och Anonymous

När vi ändå är inne på attacker mot tjänster, i Sverige brottades vi för bara ett par månader sedan mot Anonymous som var arga efter att polisen gjort en razzia hos internetoperatören PRQ. De startade kampanjen opPirateBay som skulle ta ner hela myndighetssverige. Aftonbladet intervjuade svenske Johan 18 år som skapade den Youtube-film som cirkulerade. Mitt i detta cyberkrig hamnade också Jonas Lejon som har sajten myndigheterna.se, som givetvis också ”attackerades” av Anonymous.

Vår säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder förklarar vad DDos-attacker är här.

Nu blev inte internet särskilt skadat utöver att det under en tid gick väldigt segt att surfa till vissa webbsidor. Faran är över för den här gången, många myndigheter har vaknat till och bygger förhoppningsvis webbsidor som är lite mer optimerade för prestanda och klarar något mer trafik i framtiden.

4. Skrivbordsaktivism

Att gilla en sida på Facebook har blivit den nya tidens aktivism. Bara man lyckas bli en i mängden som står upp mot diktaturen i landet för dagen får man en bra känsla i magen av att ha gjort något. Förr i tiden gick man man ur huse för att demonstrera mot kriget, nu postar man en lustig bild på en diktator eller en bomb. Gilla har helt enkelt blivit den nya tidens namnlista, demonstration och knyta-näven-i-fickan samtidigt! Tyvärr gör man ju i praktiken mindre och mindre – man har blivit en skrivbordsaktivist.

De som vill göra lite mer laddar ner HOIC eller Slowloris, tar på sig en Guy Fawkes-mask och och attackerar den man tycker är dum med en DDoS-attack.

5. Databasläckor

Förra året hade jag lösenordsläckor på plats nummer sex på listan. Nu hamnar databasläckor på nummer fem. Anledningarna är flera, en av de viktigare är att större och större databaser läcker ut på nätet, och de innehåller inte längre bara lösenord.

Från Apple läckte det i september ut en miljon UUID:s i en databas.

Grekiska myndigheter har också svårt att hålla sina dokument hemliga.

Twitter läckte 50000 användarnamn och lösenord:

Att lista alla läckor här går inte, ovan är ett litet antal exempel. Läckorna blir fler, och lösenorden är bara en del av de databaser som ligger ute. Tänk dig till exempel att Facebooks databaser börjar läcka.

I Sverige har vi ingen lagstiftning som tvingar företag eller myndigheter att informera sina användare om att de haft intrång och blivit av med exempelvis kunddata. Det skulle jag vilja att vi hade, för mörkertalet är helt säkert bra mycket större än det vi känner till.

6. Datalagringsdirektivet

I stället för lagstiftning som talar för individens rättigheter och integritet så beslutade Sveriges Riksdag i våras att vi ska implementera det EU-direktiv som kallas för Datalagringsdirektivet. Denna lag tvingar de svenska internetoperatörerna att från och med första maj 2012 lagra information om hur deras kunder kopplar upp sig mot internet, och i vissa fall vilka tjänster de ansluter mot. Efter FRA-lagen känns det dock inte som att internetsamfundet orkat dra upp en bloggbävning för att protestera mot detta, även om vissa protesterat lite i efterhand.

Men inom EU har det hur som helst vaknat lite folk som är för personlig integritet, till exempel har vi ju EU-direktivet om cookies och initiativ som Rätten att bli glömd. Vi kanske börjar ana ett EU som är för den personliga integriteten, men balansen är fortfarande på terroristbekämparnas sida.

7. Facebook IPO

Facebook introducerades på Nasdaq den 18:e maj i år. En månad innan börsintroduktionen så shoppade Mark Zuckerberg upp fototjänsten Instagram utan någon som helst förvarning. Zuckerberg är fortsatt den som har majoritet i företaget.

Förutom att det här handlar om en hel del pengar så handlar det också om personlig integritet. Det finns en mindre mängd personer som hävdar att den personliga integriteten är ett minne blott, och Facebook tycks följa dessa åsikter och hävdar att det inte finns något problem att göra vissa meddelanden offentliga fast de aldrig var menade att synas.

Wikipediaartikeln ”Criticism of Facebook” har i skrivande stund 291 fotnoter, och kritiken blir allt mer omfattande. Man kan antagligen hävda att detta är en konsekvens av börsintroduktionen, eftersom de nya ägarna sätter allt större press på att Facebook ska tjäna pengar samtidigt som man dessutom fortfarande vill växa. För den som vill gräva i en persons liv blir Facebook en allt större guldgruva. Vill du begära ut ditt eget data från Facebook tycks det finnas flera bra sätt, men att få det på 1200 A4-papper som Max Schrem fick är kanske inte är världens bästa alternativ.

Kanske nästa år blir en backlash för Facebook?

8. WCIT

Konferensen WCIT, World Conference on International Telecommunications (WCIT-12) ägde rum i Dubai i december 2012 och arrangerades av FN-organet Internationella teleunionen (ITU).

De som vet bättre än jag när det gäller de politiska processerna hävdar att det här handlar om vem det är som ska ha kontrollen över internet. Det handlar i grunden om så triviala saker som mänskliga rättigheter. Eftersom ITU vill ha större inflytande över internet så vill de också ta över så mycket reglering över internet som möjligt, och det handlar också om utdelning av IP-adresser och allt man kan hitta.

Efter två veckors förhandlande valde 89 länder att signera det reglementet som röstats fram, medan 55 inte ansåg sig kunna signera dokumentet. Även konsensus uteblev som tur är. WCIT kom därför att bli den kanske viktigaste konferensen sedan WSIS när det gäller försvaret av den öppna internet-modellen.

9. IPv6 växer vidare

Att ha en årlig IPv6-dag har nästan hunnit bli tradition. I år hölls World IPv6 Launch med målet att de tjänster som var med under dagen efteråt inte skulle slå av sitt stöd för IPv6. Därför har vi i dag också fullt stöd för IPv6 hos Facebook, Google och många andra stora tjänster, och mängden IPv6-trafik ökar långsamt. Sverige tycks dock hamna på efterkälken om man jämför med anda länder i Europa.

Klicka på bilden för att förstora. Hämtad från: http://www.vyncke.org/ipv6status/compare.php?metric=p&countries=nl,de,pt,se

Den här  grafen visar webbtrafik som kommer till Google från webbläsare i Nederländerna, Tyskland, Portugal och Sverige – den svenska trafikmängden ligger på en kostant nivå medan de andra länderna ökar kraftigt. På serversidan ser det dock något bättre ut.

Det finns all anledning att skynda på. Redan förra året konstaterade vi att IPv4 tagit slut, och i år har de tagit extra mycket slut. RIPE NCC håller på att beta av de sista IP-adresserna som lyder under den speciella policy som säger att endast LIR:ar kan få de sista IP-adresserna i form av en enda /22. Sedan kommer man aldrig att få någon mer IPv4-adress.

10. OS i London

De olympiska spelen hölls i somras i London. Detta satte naturligtvis London på kartan, men också BBC jobbade hårt med att leverera all sport över internet vilket satte internet på ganska kraftigt prov. Under den mest trafikerade dagen så levererade BBC 2,8 petabytes internettrafik, en inte helt oansenlig mängd! I kombination med nummer ett på denna topp tio-lista så kan vi se att video på nätet är det som kommer att göra att vi får en oerhörd ökad mängd trafik på nätet också under kommande år. Vi bör nog bygga ut näten lite till…

Bubblare

Gangnam Style, nu över en miljard tittare på Youtube – den mest sedda videon någonsin.

Påven börjar twittra och James Cameron twittrade från 11000 meters djup.

• Den arabiska våren fortsätter, eftersom det vi trodde var revolution bara var evolution. Folket har fortfarande inte makten i dessa länder, och internet spelar en stor roll för att få folk i dessa länder att utbyta information med omvärlden. I vissa andra länder vill man dock skydda sina regimer genom att filtrera och övervaka nätet så mycket som möjligt.

ICANN meddelade att vi får ungefär 1400 nya gTLD:er, dessa kommer att börja registreras under nästa år.

Kim Dotcom har skapat en hel del rabalder även tidigare, men inte så mycket som när sajten Megaupload togs ner av FBI i början av året. Streisand-effekten har dock sett till att mångfaldiga den här typen av tjänster.

• Piratebay har flyttat till .se-domänen. Vår chefsjurist Elisabeth Ekstrand bloggar om det här.

ACTA-förslaget föll i EU och det blev en förkrossande seger till nej-sidan. Men det kommer helt säkert att komma tillbaka i nya varianter.

Tycker ni att vi missat något? Fyll gärna på i kommentarsfältet!

Läs mer på vår webb

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Foto: Årets internethändelser 2012 av Jesper Wallerborg (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Patrik Wallström DNS-expert på IIS Patrik är en av de som sett till att .se som första landstoppdomän i världen signerades med DNSSEC och att IIS var först med att erbjuda en kommersiell DNSSEC-tjänst. Patrik jobbade på IIS fram till hösten 2016.