Är vi mer lättlurade på nätet?

Att fortbilda sig på webben är populärt, över tusen användare har gått en eller flera kurser på Webbstjärnans kursportal. Lektioner i hur du tänker källkritisk på webben är populära. Men betyder det att det finns fler medvetna internetanvändare idag?

Du granskar många gånger miljön runt omkring dig. Du vet att mamma alltid har rätt, bästa vännen sprider inte vidare dina hemligheter och din granne är tillräckligt pålitligt för vakta ditt hem när du är bortrest. Med andra ord lär vi oss vår omgivning och vilka vi kan (och inte kan) lita på.

Att källkritik-kurserna är så populära kan betyda att vi webbanvändare inte har kommit lika långt på internet som i verkliga livet. Reflekterar vi över varför vi exponeras för de annonser vi ser? Är vi lättlurade när vi ser den där attraktiva videon som fått viral spridning på Facebook? Litar vi på en främmande människa som har skickat e-post fyllt med erbjudanden? Ibland.

Är bilderna sanna?

I Webbstjärnans senaste webbkurs, Nio lektioner i källkritik, får du bland annat lära dig att granska Youtube som källa. Vad vill egentligen Tatia Pilieva med Youtube-klippet First kiss? Och hur sanna är egentligen bilder på webben? I kursen presenteras du för metoder och verktyg kopplat till källkritiska övningar.

Nio lektioner i källkritik är även uppdelad i mindre webbkurser, där du som kursdeltagare kan välja att gå till exempel bara lektionen om hur du granskar Wikipedia. Gå en kurs om hur du granskar

Vårt mål med webbkurserna är att du ska bli en mer medveten internetanvändare och således veta vem din mamma är, vem din bästa vän är och vem din granne är (och såklart veta vem eller vad du behöver vara mer uppmärksam om).

Psst! När du avslutar en webbkurs tilldelas du ett kursintyg som bevis på dina nya kunskaper! Kursportalen är öppen för alla. Välkommen!

 

Etiketter: , , , Foto: Skottland av Therese Tjernström (CC BY-ND 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Therese Banström Therese är projektledare på IIS. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med webb och utbildning på nätet, och har byggt upp IIS kursportal. Utöver detta har Therese även ett stort intresse för bild och foto.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.