Allvarligt säkerhetshål hittat – uppgradera era namnservrar NU

ISC har precis släppt information om ett allvarligt säkerhetshål som nyligen har upptäckts och som innebär att i princip alla med en namnserver eller resolver måste uppgradera. Servrar som inte uppgraderas kan annars enkelt med några paket från internet stängas av och orsaka de som använder dessa domäner stor skada.

Ni som använder er av BIND 9.6, 9.7 eller 9.8 och som vill ha en fungerande DNS imorgon bör därför uppdatera nu! Mer information om detta säkerhetshål och de patchar du behöver hittar du här.

Utan DNS upphör trafiken på internet

Så, vad händer om vi inte uppgraderar och någon stänger av våra namnservrar eller resolvrar så att vi blir utan DNS? Jo, utan DNS så skulle i princip all trafik på internet upphöra. Vi använder DNS för att slå upp var e-posten ska skickas och så fort du ska surfa någonstans så skriver du förmodligen inte in en IP-adress utan du använder det domännamn som du är van att använda för att ta dig till dn.se eller iis.se.

Fråga ditt webbhotell

Är du slarvig eller lat och missar att uppgradera din namnserver så får du helt enkelt ingen mejl i morgon och ingen kan komma åt din webbsida. Har du ett webbhotell så har de säkert redan uppgraderat, men att fråga kostar inget (eller i alla fall inte de webbhotell jag känner till).

Vad skulle då hända ifall vi på .SE skulle varit slarviga (vilket vi så klart inte är) och inte uppgraderat våra namnservrar? Jo, då så skulle ingen längre veta var dn.se eller någon av alla de andra 1,2 miljonerna .se-domäner hade sina namnservrar och webbhotell. Med andra ord så skulle större delen av det svenska internet försvinna.

DNS är med andra ord hemskt viktigt för att internet ska fungera, trots detta så kommer det säkert finnas namnservrar som i morgon inte är uppdaterade.

Vill du läsa mer om DNS och vilken viktig roll det spelar så börja här!

 

Läs mer på våra webb:

Läs mer på andra webbsidor:

Etiketter: , , , , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Hardy 6 juli 2011, kl 15.08

  Enligt advisorn så är inte 9.6, 9.7 av Bind påverkad som du har skrivit in din artikel.

  Svara
 • Elisabeth Standár
  Elisabeth Nilsson 6 juli 2011, kl 16.27

  Tyvärr har det länkats till fel sida, därav dina slutsatser Hardy. Den rätta sidan är:

  http://www.isc.org/software/bind/advisories/cve-2011-2464

  Och det är även rätt länkat i artikeln nu

  /Elisabeth, Webbredaktör på .SE

  Svara
 • Samuel 7 juli 2011, kl 08.27

  Varför är det här skrivet som om det vore riktat till ett dagisbarn? Jag trodde sidan var hackad först. Folk som har ansvar över en DNS-server vet väl vad den har för syfte?

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 7 juli 2011, kl 09.29

   Hej Samuel,

   Just dagisbarn var inte vår tänkta målgrupp, däremot vet vi av erfarenhet att många som är beroende av internet inte inser hur stor betydelse DNS har. Förhoppningsvis har någon som läst detta inlägg insett just detta och har påmint sin IT-avdelning eller sitt webbhotell så att de uppgraderar. Våra undersökningar visar nämligen att det inte på något sätt är självklart för de som kör DNS att uppgradera.

   Rickard.

   Svara