Allt om "bomben" på Internetdagarna

Det var mycket roligt att se hur uppskattade mina talargåvor var på Internetdagarna i år. Cory Doctorow myntade på scen spontant begreppet ”bomben” som snabbt fick fäste på Twitter och Anne-Marie kallade mig inför Sougwen Chung för en ”konstnär”. En man kan bli smickrad för mindre.

Read this blog post in english here.

Förra året var temat på kontoret 3D-skrivare så jag hjälpte Niklas fixa fram en konstnär som 3D-printade ett för dagen unikt konstverk till våra keynote-talare. Så när Niklas för tre veckor sedan berättade för mig i korridoren att han fortfarande inte löst talargåvorna så vädrade ”makern” i mig morgonluft. Jag frågade vad han hade för budget och skissade sedan snabbt på ett förslag.

Tanken var att på denna sanslöst korta tid som var kvar försöka skapa en gåva som på något sätt satte vårt arbete med Internet i perspektiv. Jag fastande för ITU’s uppskattning av hur många människor som nu är uppkopplade till internet. Skulle detta inte på något sätt vara en fin röd tråd. Kanske en tavla där denna siffra hela tiden uppdaterades, så att alla dessa talare som inspirerade oss på Internetdagarna skulle ha ett minne som varje dag påminde dem hur många som potentiellt påverkades av deras arbete. Skulle inte detta bli en perfekt gåva till årets keynotetalare?

I dag är nämligen nästan 3 miljarder människor anslutna till Internet, det är 40% av världens befolkning och lite svindlande när man tänker på det. Jag som jobbar med internet dagligen blir lite varm i kroppen när jag tänker på att mitt jobb kan påverka så många människor.

Niklas som vid det här laget började bli lite småstressad sa ”kör” och jag beställde allt jag behövde från Adafruit. En pålitlig leverantör av allt makerrelaterat och med hjälp av DHL så fanns rubb och stubb på plats bara ett par dagar senare. Lådan skapade jag i Illustrator och med hjälp av strålade stöd från Carl på daBoss i Årsta så hade jag efter tre prototyper och bilturer T.O.R. äntligen en design som jag trodde skulle fungera.

Tanken var att med hjälp av nio lager laserskuren akryl skapa en box där en Raspberry PI, tre stycken displayer, en klockmodul och ett batteri kunde samsas. Och så klart en upplyst knapp för att slå av och på det hela. Efter lite provbitar från leverantören av akrylplast så valde jag att köra på en bruntonad akryl för mellanbitarna och en klar akryl för fram och baksidan. Tanken var att man skulle kunna titta in och se alla komponenter samtidigt som det skulle finnas tillräckligt med kontrast för att delarna skulle synas.

Efter många sena kvällar och en hel del helgjobb så blev det tillslut klart. Ifall jag skulle ändrat något så hade jag nog försökt hitta ett dammfritt rum för monteringen. Det visade sig att akrylen blir statiskt när man drar av skyddsfilmen vilket gör att det mesta av dammet i vår lägenhet nu återfinns i talargåvorna. Inte hela världen men är man ”artist” så antar jag att man får vara lite pedant.

Här nedan har ni lite fler bilder på kalaset. Har ni andra frågor så skicka ett mail på rd@iis.se eller nå mig på twitter @rdahlstrand

För övrigt keynote-talar ju Raspberry Pies grundare Eben Upton på Internetdagarna i dag. Hoppas att han också kommer att gilla vad vi gjort med hans uppfinning!

 

 

Etiketter: , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.