Alla kan bygga robotar, frågan är hur dåligt?

Har du blivit sugen på att bygga robotar när du kanske sett ”Robot Wars” på teve? Det har jag, fast när jag såg en film från ett Hebocon i Japan blev jag faktiskt mer sugen på att bygga roliga robotar än att bygga bra stridsrobotar.

Vad sägs om en robot som ser ut som en diskhandske? Eller en robot byggd av en gammal sån där bjäfsande leksakshund? Plötsligt såg jag framför mig hur man kan göra en robottävling som hyllar kreativitet och skapande snarare än tekniskt bemästrande av kod och elektronik.

Hebocon startades i Japan år 2014 av Daiju Ishikawa. Ordet ”Hebocon” kommer från det japanska ordet ”Heboi”, som betyder någonting som är low-tech eller bara av dålig kvalitet. Under Hebocon tävlar dåliga robotar mot varandra enligt japanska sumobrottningsregler – om din robot ramlar omkull eller faller ut ur ringen har du förlorat.

Robotar som är ”heboi” kan knappt röra sig, går lätt sönder och är roliga och fula snarare än tekniskt avancerade. Dessa robotar är helt värdelösa ur en ingenjörs synvinkel, men de är charmiga på ett sätt som tjusiga robotar aldrig blir.

Dessa dåliga robotar är skapade av människor som troligen inte är ingenjörer eller tekniker, utan som låter skaparglädje och humor genomsyra sitt robotskapande snarare än avancerade tekniska lösningar.

Straffavdrag

Målet är att bygga den roligaste och ”skräpigaste” roboten som sedan kan slå ut andra robotar i en sumobrottningsmatch. Ta med en gammal leksakshund och sätt hjul och motorer på den, eller bygg en ny robot av kartong och sugrör – det spelar ingen roll hur dålig din robot är, tvärtom premieras riktigt roliga dåliga idéer.

Den som kommer med en robot som är för tekniskt avancerad kan bli drabbad av domarens straffavdrag. Försök inte komma med din Arduinospäckade fyrhjulsdrivna proffsrobot till Hebocon. Här premieras skaparglädje och kreativ klurighet över teknisk finess.

Goto 10

Den 27 maj 10 juni samlas deltagarna på mötesplatsen Goto 10 i Stockholm för att förfina sina robotar tillsammans innan tävlingen tar vid. Massor av diplom delas ut till fulaste, roligaste, sämsta och klurigaste roboten på plats.

Vi börjar dagen med att gå igenom reglerna, titta på lite inspirationsfilmer och sen sätter vi igång och trimmar robotarna vi har med oss. Sen sätter tävlingarna igång – må den bästa sämsta roboten vinna!

På Hebocon Stockholm består varje lag av en vuxen och ett barn. Ålder spelar ingen roll när vi bygger heboi! Om du undrar om något, kontakta Stockholm Heboi Master Måns Jonasson.

Läs mer om Hebocon Stockholm och anmäl dig nu på https://www.goto10.se/evenemang/hebocon-stockholm-2017/

Etiketter:

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.