Ny rapport – så snabbt går det att mobilsurfa på olika platser i landet

Då var det ännu en gång dags för en rykande färsk mobilsurfrapport och som säkert alla hade gissat så går det snabbare än någonsin. Men trots höga hastigheter i rapporten så är det fortfarande tydligt att det på många håll i landet fortfarande är riktigt långsamt för många av sommarsurfarna.

På sex år har hastigheten för mobilsurf mer än tiodubblats. Bara i år har den genomsnittliga hastigheten i landet ökat med över 20 procent och ligger nu på 23,7 Mbit/s. Men fortfarande är skillnaderna stora beroende på var i landet man bor. Det visar vår nya rapport som du hittar här.

Gotland i topp, Blekinge sämst

Högst hastighet för att ta emot data har Gotlands län med 28,9 Mbit/s, vilket är en ökning med 42 procent från förra årets 20,4 Mbit/s. På andra plats kommer Västernorrlands län som även står för den största procentuella ökningen och gick från 18,8 Mbit/s 2015 till 28,8 Mbit/sek 2016. På tredje plats kommer förra årets etta Stockholms län med 27,6 Mbit/s mot förra årets 23,2 Mbit/s.

På jumboplatserna hamnar Blekinge och Kronobergs län som är de enda län med en genomsnittlig hastighet under 20 Mbit/s. Blekinge med en snitthastighet på 15,3 Mbit/s och Kronoberg med 19,8 Mbit/s.

Lite tips för snabbare surf

Här kommer fem tips för dig som verkligen vill surfa snabbt nu på sommaren.

1. Åk in till stan! Det är inte bara att det där sannolikt finns fler och snabbare mobilmaster utan alla som annars bor där är ju sannolikt på stranden och surfar på andra vågor, vilket gör att du får hela mobilnätet för dig själv.

2. Vänd på dygnet! Folk i allmänhet surfar som mest på morgonen och kvällen men även en hel del under dagen. På natten däremot, är nätet ledigt och sjukt snabbt.

3. Köp en ny mobil! Slå till på den där lyxmobilen du suktat efter, se dock till att den stödjer mobilnäten och frekvenserna som din operatör använder där du tänker vara på semestern. Fråga säljaren i butiken, de borde veta.

4. Byt operatör! (om än bara tillfälligt) Alla operatörer har kontantkort som du kan använda i paddan eller modemet. Titta på Bredbandskollens hastighetskarta eller operatörernas täckningskartor och se vilken operatör som är snabbats där du tänker hänga i sommar. Ladda upp med så många gigabyte som du tror du behöver och fyll på vid behov.

5. Printa/ladda ner rapporten som du hittar här, lägg dig i hängmattan och koppla av/ner! Utskrivna/nedladdade mobilrapporter (och pocketböcker) har god täckning överallt och går att läsa även när alla grannungar bestämt sig för att samtidigt börja Netflixa.

Glad sommar önskar Bredbandskollen.

Etiketter: , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Patrick 18 juli 2016, kl 17.26

  Bor i Bunkeflostrand och har 4G via Telenor och mätte nyss och får över 50 Mbit/s. Nästan dubbelt så snabbt som på Gottland :D

  Svara
  • Patrick 18 juli 2016, kl 17.29

   Nu blev det bara 35 mbit men trots det mycket snabbt

   Svara
 • Annelie Lind 4 augusti 2016, kl 21.48

  Blekinge sämst… .Ja det kunde jag tro…Bor strax utanför Karlskrona.. har nu prövat både telenor och nu 3..har en snitthastighet på strax under 2 Mbit/s…trotts rauter.. fy f -n vad dåligt… Har sagt upp 3 oxå nu för att skaffa fast.. ..

  Svara