Twitter filtrerar lokalt – 1-0 till nationalstatens styrning av nätet

Twitter meddelade i går att man kommer decentralisera möjligheten att filtrera användarnas tweets. Konkret betyder det att företaget gör det tekniskt möjligt att ta bort oönskade tweets lokalt, till exempel i ett land, men inte i resten av världen.

Fram tills nu så har Twitter om de velat ta bort en oönskad tweet behövt göra det i hela tjänsten globalt.

Jaha, tänker du, – Är det här bra eller dåligt?

Tja, jag skulle vilja säga att det är nog mest… annorlunda.

Som du säkert minns var Twitter ett viktigt instrument för att rapportera vad som hände under den så kallade arabiska våren för ungefär ett år sedan. Tjänsten var, och är, ett instrument för att globalisera det som tidigare var lokalt. Helt plötsligt fick vi, i realtid, uppdateringar om vad som hände på andra sidan jorden, utan mellanhänder.

Ryggmärgskänslan säger mig att Twitters beslut riskerar medföra att sådana direktrapporteringar försvinner – det vill säga en begränsning i möjligheten att använda internet som informationsspridare. I nästa tanke blir man ju påmind om utvecklingen i Egypten, där hela internet stängdes inom loppet av några timmar. Så när allt är sagt och gjort ska man kanske inte ställa alltför stora förhoppningar och krav på en enskild tjänst.

Twitter meddelade själva att man tydligt kommer att markera när eller var en tweet tagits bort på grund av sitt innehåll. Företaget förbinder sig alltså åtminstone att berätta när de filtrerar bort oönskat innehåll. Under alla omständigheter är det tydligt att Twitter avsäger sig ansvaret att filtrera innehållet på nätet till ett nationellt parlament eller motsvarande. Man duckar helt enkelt från att hantera frågorna om filtrering inom företaget. Jag undrar hur de andra stora företagen kommer att agera.

Läs mer på vår webb:

Etiketter: , ,

Om bloggaren

Staffan Jonson Policyrådgivare på IIS Staffan bidrog, fram till att han slutade jobba hos IIS, med strategiska analyser och råd kring de regelverk som styr IIS verksamhet och ägnade därför mycket tid åt omvärldsbevakning.